Hlavní obsah

Za tři vraždy pražských taxikářů padlo doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze poslal v úterý na doživotí 35letého Davida Virguláka, který podle obžaloby předloni zavraždil tři pražské taxikáře. Virgulák vinu od začátku odmítal, žalobce postavil obžalobu především na nepřímých důkazech. Rozsudek není pravomocný.

Vrah taxikářů odsouzený na doživotíVideo: Novinky

 
Článek

Za zásadní důkaz soud označil pachové stopy obžalovaného, které se našly ve vozidlech zavražděných taxikářů. Stopy při procesu zpochybňoval Virgulákův advokát Michal Stupka, podle něhož nemohou být použity jako důkaz, jelikož nebyly odebrány podle pravidel.

Soudkyně Veronika Čeplová dnes při zdůvodnění rozsudku uvedla, že policie nepochybila. "K žádnému omylu nedošlo, nemohlo dojít k záměně pachových stop. Naprosto jsme vyloučili možnost, že by se s nimi mohlo manipulovat," řekla Čeplová. Za další podstatný důkaz soudkyně označila výpovědi spoluvězňů, kterým se o vraždách v cele údajně svěřil Virgulákův mladší bratr Petr. Vězně v té době odposlouchávala také policie.

S auty odjel

Virgulák měl podle obžaloby před dvěma lety několika výstřely do hlavy usmrtit tři taxikáře, kterými se nechal z centra Prahy odvézt několik kilometrů za hranice metropole. Prvního řidiče údajně zastřelil pěti ranami do hlavy na konci ledna 2014 u vesničky Luka pod Medníkem poblíž Jílového u Prahy.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Virgulák u soudu. Žaloba ho viní z vraždy 3 pražských taxikářů.

Poté mu měl ukrást telefon, dva tablety, peněženku a klíče od auta, které i s mrtvolou údajně odvezl zpět do Prahy, kde vůz odstavil. Mrtvola byla objevena až o dva dny později, protože auto mělo tónovaná skla. Za stěračem byla dokonce pokuta za parkování.

Z toho, z čeho jsem tady obviňován, jsem naprosto nevinný.
obžalovaný

Skoro stejně si měl Virgulák podle žalobce počínat i o dva měsíce později. Nejprve se podle obžaloby 10. dubna před půlnocí nechal odvézt do Uhříněvsi k cyklostezce, kde dvěma výstřely usmrtil řidiče, který ho na místo dovezl. Opět mu měl ukrást peněženku, telefon, tablet a podobně. Proti lednové vraždě ale mrtvola zůstala poblíž cyklostezky. Do Prahy se údajně vrátil autem zavražděného a odstavil ho poblíž Karlova náměstí.

Velký policejní omyl?

V podstatě vzápětí si Virgulák údajně zastavil další taxi a nechal se odvézt na totéž místo v Uhříněvsi, kde jedním výstřelem usmrtil pětadvacetiletého řidiče. Mrtvolu nechal podle žalobce opět u cyklostezky a autem se vrátil do Prahy. Obě mrtvoly nalezl kolemjdoucí druhý den ráno.

Virgulák před soudem jakoukoliv vinu odmítl. „Z toho, z čeho jsem tady obviňován, z toho jsem naprosto nevinný, těch vražd jsem se nedopustil, je to jeden velký policejní omyl,“ prohlásil v listopadu Virgulák.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo nálezu dvou mrtvých taxikářů v Uhříněvsi. Archivní záběryVideo: Novinky

Před soudem však vypovídal Josef Giňa, spoluvězeň Virgulákova bratra, který je ve vězení za krádež. Jeho výpověď je pro obžalobu důležitým důkazem. „Petr Virgulák mi řekl, že jeho bratr polkl sklenici léků a že udělal špatnou věc,“ prohlásil Giňa s tím, že měl jeho spoluvězeň na mysli vraždy taxikářů.

Mezi hlavní důkazy, které proti němu obžaloba má, patří peněženka jednoho ze zavražděných (tu prý Virgulák našel vyhozenou v popelnici), pachové stopy, které se údajně našly ve všech třech autech, a výpovědi spoluvězňů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám