Hlavní obsah

Za smrt matky s dcerou v sauně na Jičínsku dostal majitel podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jičín
Aktualizováno

Okresní soud v Jičíně uložil podmíněný trest majiteli sauny, v níž zemřela matka s dcerou. Soud rozhodoval ve zkráceném řízení a vydal takzvaný trestní příkaz, který je od úterý pravomocný. Tragédie se odehrála na jaře v obci Robousy na Jičínsku.

Foto: Policie ČR – KŘP Královéhradeckého kraje

Sauna, v níž na jaře zahynuly dvě ženy.

Článek

„Obviněný spáchal přečin usmrcení z nedbalosti a odsuzuje se k trestu odnětí svobody v trvání 12 měsíců. Výkon tohoto trestu se podmíněně odkládá na zkušební dobu v trvání 36 měsíců,“ uvedl v rozhodnutí, které mají Novinky k dispozici, samosoudce Aleš Výmola.

Podle rozhodnutí postavil majitel saunu svépomocí v roce 2013 k užívání pro svou rodinu a přátele. Podle soudu však stavbu osadil nevhodnými dveřmi a zámkem. Po čase navíc vyměnil u dveří kovovou kliku za dřevěnou, již sám vyrobil. Aby klika fungovala, vyplnil ji izolepou a lepidlem.

Foto: Policie ČR – KŘP Královéhradeckého kraje

Detail ulomené kliky ve dveřích sauny.

„Tak vytvořil rizikový objekt, který nebylo možno v případě nouze opustit, když v dalším blíže neupřesněném průběhu provozu sauny došlo k rozlomení kliky, která byla opravena lepením a byla používána až do dne, kdy saunu využily poškozené,“ píše se v rozhodnutí soudu.

Obě ženy ve věku 65 a 45 let zůstaly v sauně uvězněné, zkoušely rozbít sklo jak rukama, tak dřevěným podhlavníkem, ale podařilo se jim to jen u první vrstvy skla. Nakonec podle soudu zemřely v důsledku přehřátí organismu a nedostatku kyslíku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám