Hlavní obsah

Za smrt dítěte při domácím porodu dostali rodiče podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni potrestal rodiče chlapečka, který zemřel loni v srpnu během domácího porodu, ročními podmíněnými tresty. Změnil tak původní verdikt Okresního soudu Plzeň-jih, podle kterého manželé svou nedbalostí zapříčinili smrt syna, ale žádný trest jim neuložil.

Foto: Jiří Šolc, Právo

Obžalovaní rodiče u soudu

Článek

„Okresní soud nesprávně upustil od potrestání. Nedostatečně zohlednil závažnost deliktu. Nevzal v úvahu přitěžující okolností, že se obžalovaní dopustili jednání na bezbranném dítěti, kterému tím odebrali právo na život," řekl předseda odvolacího senátu Zdeněk Jaroš.

„Z hlediska generální prevence je třeba vyslat veřejnosti signál, že při jakékoliv anomálii domácího porodu, jako v tomto případě výrazně předčasně narození dítěte, je třeba ihned zajistit lékařský dohled nad novorozencem,“ zdůvodnil v úterý před odvolacím senátem žalobce Martin Durda.

Podle státní zástupkyně Taťány Ulčové, která případ řešila u okresního soudu, obžalovaní nezajistili miminku řádnou odbornou pomoc. Dítě se narodilo předčasně ve 28. týdnu těhotenství. Zemřelo na vykrvácení do placenty v kombinaci s podchlazením.

„Obžalovaná porodila za přítomnosti otce v kuchyni bez lékařské pomoci či odborné asistence. Následně nepřivolali lékařskou pomoc, nepodvázali pupečník, nezajistili dítěti pomoc a dostatečně tepla. Pak odešli spolu s novorozencem spát do ložnice,“ uvedla státní zástupkyně s tím, že rodiče během noci zjistili, že dítě nedýchá. „Následně zavolali lékařskou záchrannou službu, ale oživovací pokusy byly neúspěšné,“ stojí v obžalobě.

Tragický domácí porod bylo usmrcení z nedbalosti, rozhodl soud. Rodiče ale nepotrestal

Krimi

Matka (37) před soudem uvedla, že byl porod velmi rychlý. „Praskla mi voda, než se manžel vrátil s ručníky, tak jsem porodila. Dítě bylo živé, přisálo se na prso, neviděla jsem žádné známky toho, že by bylo něco špatně. Chtěli jsme si pak na chvíli lehnout, odpočinout si. Dítě leželo na mně, bylo přikryté plenou, dekou a ještě peřinou. Víceméně byl ke mně celou dobu přisátý,“ vypověděla obžalovaná s tím, že si nebyla vědoma rizik, která mohou při předčasném porodu vzniknout.

Následně si všimla, že se dítě nehýbe a manžel zavolal záchrannou službu. „Podle instrukcí paní ze záchranné služby se pokoušel o resuscitaci, ale neúspěšně. Za třináct minut pak dorazila záchranka,“ řekla.

Zpětně své jednání hodnotila jako svoji největší chybu. „Měla jsem hned po porodu volat záchranku. Byla to největší chyba mého života.“

Za smrt dítěte při domácím porodu stíhají rodiče

Krimi

Znalci v přípravném řízení uvedli, že dítě vykrvácelo do placenty, která byla uložena níž než tělíčko. Navíc se jednalo o předčasný porod v 28. týdnu těhotenství, kdy nezralým novorozencům chybí schopnost tvorby tepla a potřebují okolní teplotu mezi 34 až 38 stupni, což se řeší jejich umístěním do inkubátoru.

„Zdravotníci byli přivoláni k resuscitaci novorozeného dítěte. O jeho oživení se pokoušeli desítky minut. Lékařka ale musela nakonec konstatovat smrt,“ uvedla tehdy mluvčí záchranné služby Mária Svobodová. Pokud by dítěti byla včas poskytnuta lékařská pomoc, mělo podle znalce devadesátiprocentní šanci na přežití.

Samotný domácí porod není podle současné platné legislativy nelegální a nelze ho považovat za protiprávní jednání. Za to, že žena přivede potomka na svět doma, ji není možné trestně stíhat ani ji jakkoli pokutovat nebo na ni volat policii či orgán sociálně-právní ochrany dětí.

„Zakázaný sice není, ale měl by být proveden tam, kde je možné během několika málo minut zorganizovat operační pomoc. Pokud si člověk bez dostatečného odborného vzdělání dovolí uvažovat nad touhle variantou, že to ustojí a dokáže, tak je to prostý hazard se zdravím a životem dítěte i matky,“ řekl Právu gynekolog a soudní znalec Jaroslav Feyreisel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám