Hlavní obsah

Za smrt dítěte po výplachu žaludku potrestal soud primáře podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice
Aktualizováno

Dvouletou podmínkou potrestal Okresní soud v Domažlicích v pondělí primáře tamní nemocnice Františka Zahálku (68) za smrt rok a půl starého chlapečka. Loni v březnu službu konající lékař podle rozsudku vypláchl dítěti žaludek extrémně koncentrovaným solným roztokem, který způsobil metabolický rozklad organismu a následný otok mozku, jenž vedl ke smrti malého pacienta. Navíc mu soud na tři roky zakázal práci lékaře.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lékař František Zahálka

Článek

„Z medicínského hlediska byl postup obžalovaného lékaře neakceptovatelný a naprosto neobhajitelný. Jen tento jeho postup vedl ke smrti dítěte,“ prohlásil předseda senátu Jan Švígler.

Podle něj Zahálka selhal, udělal zásadní chybu a dítě umíralo v přímém přenosu v domažlické nemocnici. „Znalec si jednoznačně obhájil svůj posudek. Je jasný a srozumitelný,“ dodal soudce.

Okresní soud o vině Zahálky rozhodl již jednou letos v červnu, ale verdikt následně zrušil plzeňský krajský soud v odvolacím řízení s tím, že by se měl znalec Michal Hladík vypořádat s obhajobou předloženými odbornými stanovisky několika lékařů.

Tento postup je u dětí velmi rizikový a není doporučován už 50 let
soudní znalec Michal Hladík

Ti zpochybnili jeho závěr o příčinné souvislosti mezi použitím solného roztoku a smrtí dítěte.

„Jejich vyjádření jsou nepodložená a postrádají logiku,“ prohlásil v pondělí znalec, který vyvracel námitky oponentů během hodinového výslechu.

Trval na tom, že obžalovaný vyvolal u pacienta zvracení aplikací roztoku sondou do žaludku, který obsahoval 15 procent chloridu sodného, přičemž obvyklá koncentrace je 0,9 procenta.

Primář dítě při výplachu žaludku předávkoval solí. Za jeho smrt dostal podmínku

Krimi

Dítě tehdy z preventivního důvodu přivezli do nemocnice jeho rodiče poté, co doma spolykalo hrst syrových fazolí, které mohou způsobit otravu. Chlapec byl při příjmu zdravý, bez jakýchkoli zdravotních potíží.

Podle znalce měl Zahálka nechat dítě převézt na specializované pracoviště ke gastroskopii a cílenému odstranění fazolí jako cizích těles v žaludku.

Místo toho se obžalovaný primář rozhodl vyvolat u pacienta zvracení aplikací solného roztoku. „Tento postup k vyvolání zvracení je u dětí velmi rizikový a není doporučován už 50 let,“ dodal znalec.

Lékaře soudí za smrt dítěte po výplachu žaludku. Řídil jsem se praxí, tvrdí

Krimi

Zahálka se hájí tím, že postup konzultoval s kolegy z toxikologického centra v Praze.

„Tam mi sdělili, že fazole musí co nejrychleji ven. Použil jsem solný roztok. Nikde není popsáno, jakou koncentraci roztoku zvolit. Dítě fazole vyzvracelo a já považoval situaci za vyřešenou,“ prohlásil Zahálka.

Tvrdil dále, že převoz dítěte na specializované pracoviště, což v tomto případě byla plzeňská fakultní nemocnice, viděl jako riskantní s ohledem na hrozící otravu. Podle znalce měl ale na převoz dostatek času.

Reklama

Výběr článků

Načítám