Hlavní obsah

Za skok z okna s tříletou dcerou v náručí dostala žena osm let vězení

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Z okna ve třetím patře s tříletou dcerou v náručí vyskočila v Děčíně před dvěma lety 41letá žena. Nyní už podruhé za pokus vraždy dostala ve čtvrtek u Krajského soudu v Ústí nad Labem trest osm let vězení. Holčička přežila bez zranění, žena se těžce zranila a skončila na vozíku. Hrozil jí až výjimečný trest.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Jednačtyřicetiletá žena před Krajským soudem v Ústí nad Labem

Článek

Stejně vysoký trest jako ve čtvrtek žena dostala u stejného soudu už loni v červnu. Proti rozsudku se ale odvolala a Vrchní soud v Praze ho pak zrušil. Rozsudek není pravomocný, obhájkyně ženy se proti němu na místě odvolala, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

Podle soudu měla být motivem pokusu o vraždu dítěte pomsta otci. K činu se žena odhodlala poté, co měla dceru svěřovat jejímu otci na soudem určené povinné návštěvy. To se jí ale nelíbilo. Matka holčičky vypověděla, že se na skutek nepamatuje, měla ale prý strach, aby její bývalý druh dceři neublížil. Prý byl tyranem a náboženským fanatikem, tvrdila.

Předtím, než otec pro dceru na děčínské sídliště dorazil, pustila v bytě plyn, sobě i dceři dala řadu antidepresiv a hypnotik. Napsala také dopis na rozloučenou a závěť. Když si muž pro dítě přišel, jeho bývalá přítelkyně na bouchání na dveře bytu nereagovala a nebrala ani telefon. Když z bytu ucítil plyn, zavolal policii.

Chtěla se pomstít bývalému příteli

Policie po svém příjezdu uzavřela hlavní přívod plynu v domě, přivolala také hasiče, kteří se snažili otevřít dveře a dostat se do bytu i přes sousední balkón. Žena ale mezitím skočila. Dopadla na záda na betonový žlab vedle domu. Utrpěla těžké poranění páteře, hrudníku a zad, zlomeniny žeber, klíčních kostí, zhmoždění plic a v těžkém šokovém stavu byla v bezprostředním ohrožení života.

„Obviněná takto jednala ve snaze pomstít se bývalému příteli a otci nezletilé tím, aby měl jednak výčitky svědomí za to, co spáchala, a jednak, že by již nikdy neměl svoji dceru a nemusela mu ji předávat v rámci soudem povoleného styku,“ tvrdila obžaloba, se kterou se soud téměř ztotožnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám