Hlavní obsah

Za šíření HIV dostala mladá žena pět let vězení

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Pěti lety vězení potrestal královéhradecký krajský soud 24letou Alžbětu Dzurkovou, obžalovanou z pokusu o těžké ublížení na zdraví a z šíření nakažlivé lidské nemoci. Žena, která je již od 15 let HIV pozitivní a onemocněla i infekční žloutenkou typu C, totiž měla nechráněný sex s pěti muži, z nichž čtyřem o své nemoci vůbec neřekla.

Od 15 let je HIV pozitivní, ale rizikovým sexuálním stykům se nebránilaVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Rozsudek dosud není pravomocný, neboť si obžalovaná ponechala lhůtu, během které může podat odvolání.

Desítky pohlavních styků měla žena v období od prosince 2014 do října 2016. Jak uvedla během výslechu, muže o své nemoci neinformovala, i proto, že měla obavu, že se s ní rozejdou. Tajila to i přesto, že byla lékaři poučena o zodpovědném chování vzhledem ke své nemoci a v minulosti byla za podobné chování už pravomocně odsouzena.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaná Alžběta Dzurková u hradeckého soudu

Cítila se prý v pořádku, a tak se domnívala, že nemůže partnery nakazit. Znalecké posudky potvrdily, že žena má takzvanou nízkou virovou nálož, tedy nižší koncentraci virů v krvi. Ovšem i tak mohlo k jejich přenosu dojít. Naštěstí žádný z mužů neonemocněl.

Policie narazila na nezodpovědné počínání Alžběty Dzurkové spíše náhodou při vyšetřování případu sedmadvacetileté HIV pozitivní prostitutky z Královéhradecka, která na internetu vystupovala pod přezdívkou Niky69. Dzurková však nikdy prostitutkou nebyla. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám