Hlavní obsah

Za rasový útok v Jeseníku 14 měsíců vězení

Právo, Novinky, Barbora Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Jeden z mladíků stíhaných za rasové útoky v Jeseníku má jít na 14 měsíců do vězení. V pátek o tom rozhodl Okresní soud v Jeseníku, který Martina Jaše (21) potrestal za březnové napadení mladého Roma na místním autobusovém nádraží.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Na lavici obžalovaných dnes seděl ještě jeho o rok starší kamarád Petr Blajze, kterého státní zástupce vinil z toho, že Jaše v útoku povzbuzoval. Samosoudce Miloš Kubíček jej však obžaloby zprostil.

"V případě Martina Jaše byl rasový motiv činu jednoznačně prokázán," zdůvodnil podle ČTK své rozhodnutí soudce Kubíček.

Dvojice obžalovaných se s poškozeným Lukášem Tokarem potkala letos v březnu. Mladíci nejprve Romovi začali nadávat a pak ho jeden z nich fyzicky napadl. Po útoku si postižený Rom začal stěžovat na to, že částečně ztratil čich. Na základě znalecké výpovědi Jiřího Rotrekla to však soud nevzal v potaz.

Příbuzným Roma se verdikt nelíbí

Matka poškozeného Tokara po vynesení rozsudku kritizovala, že soud nevyslechl přítelkyni jejího syna. Ta podle ní slyšela, jak Blajze Jaše v útoku podněcoval, a tedy měl být taktéž potrestán.

"S rozsudkem nejsem spokojená. Obžalovaný Blajze u útoku tehdy byl a křičel na Jašeho, aby mého syna dál mlátil," stěžovala si žena.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože státní zástupce Ladislav Prouza i zmocněnkyně poškozeného si nechali lhůtu na rozmyšlenou. Za to obžalovaní dnešní verdikt na místě přijali.

Oba mladíci stanuli před soudem již kvůli třetímu případu rasového násilí. Poprvé dostali tříletou podmínku za loňské napadení manželů Žigových, při kterém uhodili dlažební kostkou do obličeje těhotnou ženu a jejího muže zbili. [celá zpráva]

Od tohoto týdne se u soudu zpovídají i kvůli dalšímu incidentu z jesenického nádraží. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám