Hlavní obsah

Za půlmiliardový podvod s čipovými kartami padly až devítileté tresty

Právo, hon
Ostrava
Aktualizováno

Přísný verdikt v kauze rozsáhlých podvodů a daňových úniků za více než půl miliardy korun vynesl v úterý Krajský soud v Ostravě. Hlavní obžalovaný Michael Bartes dostal 9 let vězení, dalším třinácti komplicům vyměřil soud nepodmíněné tresty v délce od pěti do sedmi let. Pět lidí vyvázlo s podmínkou a jeden byl osvobozen pro nedostatek důkazů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Bartes se nechal inspirovat podobnými podvody na Slovensku a v Maďarsku. Založil banku v Karibiku a nechal vytisknout čipové karty, které měly jejich uživatelům umožnit zřízení internetových stránek a webhosting.

„Tento systém webhostingových karet ale fakticky nikdy nefungoval,“ uvedl soudce Roman Raab. Vysvětlil, že karty si skupina nechala vyrobit s minimálními pořizovacími náklady a následně je prodávala fiktivním zákazníkům. Existovaly přitom různé varianty těchto karet, které se prodávaly řadově za stovku eur.

„Transakce byly prováděny prostřednictvím neexistujících nebo účelově založených firem a díky tomu, že končily na Slovensku, mohly tyto firmy žádat vrácení daně z přidané hodnoty,“ dodal soudce.

Odhalil je finanční úřad

Transakce probíhaly prostřednictvím banky, kterou Bartes založil na Kajmanských ostrovech. V některých případech finanční úřady skutečně odpočet DPH proplatily, někde obžalovaní nebyli úspěšní.

Na machinace policii později upozornil ostravský finanční úřad, po kterém chtěli vrátit DPH v řádu desítek miliónů korun.

„Obžalovaný se v hlavním líčení doznal,“ dodal soudce. Většina odsouzených se vyhlašování rozsudku neúčastnila, a to ani Bartes, který je v současné době ve výkonu trestu za jiné podvody.

Jméno Michaela Bartese média skloňovala už před čtyřmi lety, když před soudem v Teplicích, který se zabýval kauzou údajně úplatných policistů, tvrdil, že musel platit výpalné bratrovi exministra dopravy Adamu Řebíčkovi. Ten pracoval jako kriminalista a měl údajně za úkol dostat Bartese do vězení. Soud ale Bartesovi tehdy neuvěřil a Adama Řebíčka osvobodil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám