Hlavní obsah

Za převod Limberského bentleye je stíhán úředník

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie podle zjištění Práva obvinila jednoho ze zaměstnanců odboru dopravy klatovské radnice kvůli pochybnému převodu luxusního automobilu Bentley Continental z fotbalisty Davida Limberského na firmu provozující autobazar.

Foto: Právo

Havarovaný bentley Davida Limberského po nehodě.

Článek

Změnu v registru provedl úředník předloni v květnu bez plné moci s ověřeným podpisem od původního vlastníka i provozovatele vozidla a novému majiteli vystavil duplikát technického průkazu. Bentley přitom v té době stále ještě patřil leasingové společnosti sAutoleasing a Limberský byl jeho provozovatelem.

„Policejní orgán zahájil trestní stíhání 59letého muže pro zneužití úřední pravomoci v souvislosti s převodem osobního vozidla,“ potvrdila Právu šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová. Úředníkovi tak hrozí trest od jednoho roku do pěti let a soud mu může uložit také zákaz činnosti.

Pochybný převod Limberského vozu Bentley umožnil úředník, snížili mu plat

Krimi

Jak Právo zjistilo, o změnu vlastníka vozidla Bentley přišel tehdy na klatovský úřad požádat 46letý cizinec, který měl od fotbalisty vozidlo půjčené od předloňského března.

Nehoda prý byla fingovaná

V té době s ním údajně havaroval na Domažlicku. Limberský tvrdí, že po nehodě udělil muži plnou moc k vyřízení pojistné události související s nehodou. Součástí jejich dohody měl být i prodej vozidla, což ale fotbalista podmínil doplacením leasingu. To se však nestalo.

Navíc údajnou nehodu policisté uzavřeli s tím, že šlo o fingovaný karambol, a cizince už státní zástupce obžaloval z pojistného podvodu.

Limberského auto figurovalo v nahrané nehodě

Krimi

Cizinec tvrdí, že obviněný úředník nevznesl žádné námitky na předložené listiny a nakonec umožnil samotný převod vozidla na nového vlastníka. Popřel, že by věděl o tom, že vozidlo stále patří leasingové společnosti. „Od Limberského jsem měl plnou moc, která mě opravňovala k převodu vozidla i jeho prodeji,“ hájil se cizinec.

Obviněný úředník už své počínání vysvětlil nadřízeným. „Tvrdil, že žadatel o převod vozidla mu v mobilním telefonu ukázal plnou moc od provozovatele a ukončení leasingové smlouvy s tím, že mu tyto dokumenty později dodá v papírové podobě. Pak už se ale neozval,“ uvedl vedoucí odboru dopravy klatovského městského úřadu Antonín Nauš.

Poukázal ale také na to, že žadatel o převod vozidla předložil úředníkovi potvrzení o evidenční kontrole ze stanice technické kontroly (STK), v rámci které se ověřuje, zda skutečný stav vozidla souhlasí s tím, co je zapsáno v technickém průkazu, a bez níž nelze změnu vlastníka provést.

Podle zjištění Práva ale i tato evidenční kontrola proběhla nestandardně. Tehdejší vedoucí STK totiž nepožadoval po muži, který s vozem na kontrolu přijel, technický průkaz. Nemohl tak zjistit, zda údaje v něm souhlasí s realitou.

Spolumajitel STK Právu potvrdil, že kvůli tomuto pochybení s nimi zahájil krajský úřad správní řízení. „Ten pán, co to má na svědomí, už tady nepracuje,“ dodal spolumajitel STK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám