Hlavní obsah

Za přepadávání důchodkyň dostal sedm a půl roku

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Šestatřicetiletý Libor Semirád z Hradce Králové, dosud netrestaný bývalý pečovatel z léčebny dlouhodobě nemocných, půjde do vězení na sedm a půl roku. Senát královéhradeckého krajského soudu je potrestal ta to, že loni na podzim v Hradci přepadl a oloupil šest osaměle žijících starších žen.

Článek

Ve dvou dalších případech ženy "jenom" okradl, když jim v bytě nepozorovaně sebral peníze. Před tím v létě si čtyřikrát půjčil od úvěrové společnosti peníze na jména svých příbuzných, před nimiž to zatajil. Soudci jej proto uznali vinným z loupeže, krádeže a podvodu. Semirád získal podvodem 80 tisíc korun, při loupežích a krádežích si přišel na necelých 70 tisíc.

Osmkrát se dostal lstí do bytů starších nebo tělesně postižených žen. Většinou se vydával za doručovatele telegramů. Uvnitř většinou oběti napadl, svázal a donutil prozradit, kde mají schované peníze. Nejstarší ženě bylo v té době téměř 90 let. Důvodem bylo, že propadl kurzovému sázení a dostal se do dluhů, na jejichž splácení si nedokázal vydělat.

Oběť byla svázaná v bytě tři dny

Jedna z obětí byla svázaná v bytě přibližně tři dny, než ji objevila vnučka. Dehydrovaná žena strávila několik dní v nemocnici a podle znalců stále trpí posttraumatickou stresovou poruchou. "Zůstala ležet na zemi, bez šance přivolat si pomoc. Prožívala mučivé útrapy a měla strach o svůj život," řekla ve zdůvodnění verdiktu předsedkyně senátu Jana Chládková.

Ženy, které Semirád oloupil, si pamatoval z roku 2005, kdy jako brigádník rozvážel důchodcům obědy. "Vytušil, že budou mít doma uloženy peníze. Vysoká společenská nebezpečnost jeho činů je ještě zvýšena volbou obětí. Mladý a zdravý muž, schopný pracovat, si vybíral částečně bezmocné ženy, u nichž se nemusel obávat odporu," připomněla Chládková.

Odsouzený projevil lítost

Semirád své činy přiznal a tvrdil, že jich hluboce lituje. "Nemohl jsem bez sázení být. Bylo to zbabělé zoufalství, dnes už si uvědomuji, co jsem způsobil. Chci se změnit a všem poškozeným se omlouvám," řekl na závěr procesu. Čeká jej ústavní léčení kvůli jeho závislosti na sázkách a také povinnost nahradit škody jak poškozeným ženám, tak i zdravotní pojišťovně za jejich léčení.

Rozsudek není pravomocný, neboť obžalovaný si ponechal lhůtu k vyjádření. Státní zástupce byl s výší trestu spokojený a práva na odvolání se vzdal.

Reklama

Výběr článků

Načítám