Hlavní obsah

Za předražené jezírko soudí úřednice z plzeňské radnice. Plnily jsme jen pokyny, hájí se

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Kvůli sedm let staré zakázce na výstavbu venkovního bazénu ve sportovním areálu Škodaland se od středy zpovídají u Krajského soudu v Plzni tři úřednice z radnice centrálního plzeňského obvodu. Podle státního zástupce se provinily tím, že v rozporu se smlouvou o dílo nechaly firmě předem proplatit faktury v hodnotě téměř celé zakázky, ačkoli to nekorespondovalo s tím, co skutečně prostavěla.

BEZ KOMENTÁŘE: Úřednice u soudu. Archivní videoVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Radnice zaplatila za dílo téměř 20 miliónů korun, ale podle policií přibraného znalce mělo hodnotu přibližně pět miliónů korun. Vzniklo pouhé fóliové koupací jezírko, přičemž podle původního projektu se mělo jednat o bazén s ohřívanou vodou a vodními atrakcemi, na který byla také vyhlášena veřejná soutěž.

„Ze své pozice jsem plnila jen pokyny svých nadřízených. Buď to byla moje přímá šéfová po úřední linii, nebo někdo z politického vedení obvodu. Když bych řekla, že faktury neproplatím, tak bych mohla přijít o místo,“ hájila se před soudem bývalá vedoucí odboru investic Zdeňka Anýžová, která byla posledním kontrolorem před faktickým vyplacením faktur.

Podle ní měl tehdejší starosta Jiří Strobach pozici „odsouhlasovače”, bez jehož souhlasu nemohlo dojít k proplacení faktur. Ten odmítl při výslechu na policii cokoliv sdělit s odůvodněním, že by si svou výpovědí mohl způsobit trestní stíhání.

„Fyzicky jsem neporovnávala výši proplácené částky s tím, co je skutečně prostavěno. Od toho byl stavební dozor, který kontroloval postup prací. Mně stačil jeho podpis, že je vše v pořádku,“ pokračovala dále Anýžová.

Stavba podle jiného projektu

Technický dozor vykonával Daniel Němeček, který prý vycházel z informace od „někoho“ z radnice, že se bude jednat o koupací jezírko z fólie. Jeho podpis ale figuruje na protokolu o předání díla, kde je uveden venkovní bazén. „Název jsem neřešil, jsem zvyklý na to, že investoři v průběhu stavby často názvy akce mění,“ tvrdil Němeček v přípravném řízení.

Radní odsouhlasili vybudovat venkovní bazén podle technické dokumentace odpovídající zpracovanému projektu společnosti D-Plus s předpokládanými náklady 22 miliónů korun. Počítalo se například s příhřevem vody nebo různými atrakcemi jako například chrliči vody, masážními tryskami nebo skluzavkami. V listopadu 2009 vypsali úředníci výběrové řízení a o měsíc později rada městského obvodu schválila jako vítěze firmu Aqua Varia s nabídkovou cenou 17,5 miliónu korun.

Poté starosta Strobach s firmou podepsal smlouvu o dílo. Ta předala stavbu investorovi 15. listopadu 2010, na předávacím protokolu je uveden jako stavba venkovní bazén podle původní projektové dokumentace D-Plus. Jak Právo zjistilo, samotnou realizaci stavby společnost Aqua Varia ale provedla podle jiného projektu, a to od firmy Ingvama. Jednalo se o fóliové koupací jezírko s předpokládanými náklady 3,5 miliónu.

Město má vlastní posudek

Překvapivě před soudem vystoupil zmocněnec obvodu Plzeň 3 Robert Varga a prohlásil, že se radnice nebude připojovat k trestnímu řízení jako poškozený. „Nejsme schopni doložit výši škody,“ uvedl Varga.

To zřejmě souvisí s novým znaleckým posudkem, který si radní nechali za desítky tisíc korun vypracovat na vybudované jezírko. Nový posudek, na rozdíl od toho původního, který zadala soudnímu znalci policie, totiž hovoří ve prospěch úřednic a konstatuje, že žádná škoda nevznikla. Radnice posudek doručila policii v listopadu, tedy v samém závěru vyšetřování, kdy už bylo jasné, že spis půjde státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby.

Podle nového posudku, jímž se nyní ohání radnice a který má Právo k dispozici, odpovídá hodnota jezírka vynaloženým investicím, tedy částce 17 miliónů korun.

Starosta městského obvodu Radislav Neubauer (ČSSD) nový posudek obhajuje.

„Podle našeho právního zástupce nemá posudek vypracovaný policií charakter znaleckého posudku a nebude moci být adekvátně použit v rámci trestního řízení,“ vysvětlil Neubauer, proč si vedení radnice nechalo objednat nový posudek. Naopak bývalá místostarostka Jaroslava Maříková (Občané patrioti) považuje zadání posudku za nelogické.

„Jako jediná jsem byla proti. Myslím, že pod rouškou, že chceme chránit úředníky, může být strach z toho, že můžou mluvit,“ uvedla.

Soud bude pokračovat výslechy svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám