Hlavní obsah

Za požár krkonošské Petrovy boudy dostal majitel miliónovou pokutu

Právo, Vladislav Prouza

Požár krkonošské Petrovy boudy skončil miliónovou pokutou udělenou majiteli hřebenového objektu společnosti Snowy Chalet Městským úřadem ve Vrchlabí. Komplex trojice památkově chráněných objektů lehl popelem v noci na 1. srpna loňského roku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Karel Janda před vyhořelou Petrovkou.

Článek

Úředníci z podnětu památkářů pokutovali firmu Snowy Chalet vlastněnou podnikatelem Vladimírem Kovářem za nedbalé zabezpečí léta opuštěného objektu proti vniknutí cizích osob a povětrnostním vlivům.

„Maximální výše pokuty mohla v tomto v případě činit až dva milióny korun, k čemuž lze sáhnout, pokud by například šlo o prokázaný úmysl,“ konstatoval tajemním vrchlabské radnice Pavel Řehák. Společnost Snowy Chalet se může proti pokutě odvolat ke Krajskému úřadu v Hradci Králové, což podle jednatele Karla Jandy udělá.

Hasiči a policisté potvrdili úmyslné založení požáru. Případ však policie nakonec odložila. „Nepodařilo se zjistit skutečnosti, které by vedly k zahájení trestního stíhání proti konkrétní osobě,“ konstatovala mluvčí policie v Trutnově Věra Krejčová.

Zbytky Petrovy boudy vzdor zničujícímu požáru zůstaly v seznamu kulturních památek. „Žádná jiná krkonošská bouda nebyla natolik originální. Chceme vytvořit i precedens, aby si majitelé kulturních památek nemysleli, že s nimi mohou nakládat, jak se jim zlíbí,“ podotkl náměstek ředitele územního pracoviště Národního památkového ústavu v Josefově Jiří Balský.

Majiteli Petrovky postavené před dvěma sty lety v nadmořské výšce 1288 metrů se před zničujícím požárem podařilo zachránit polovinu ze zhruba čtyřicítky historicky cenných předmětů.

Firma Snowy Chalet už předložila dvě studie podoby nové Petrovy boudy. Objekt má mít kapacitu okolo padesáti lůžek. Kapacita původní Petrovky o 220 lůžkách byla v současných podmínkách ekonomicky neúnosná. Památkáři však podle Jandy návrhy odmítl a trvají na výstavbě kompletní repliky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám