Hlavní obsah

Za popravu kolegy dostal Raveane definitivně 17 let

OLOMOUC

Za loupežnou vraždu svého kolegy z bezpečnostní firmy Securitas si čtyřiadvacetiletý Michal Raveane odpyká ve vězení 17 let. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Olomouci. Krajský soud v Brně poslal Raveana do vězení už loni, ale tehdy se odvolal.

Foto: Jan Pařík

Brno slaví dlaší dvě výhry.

Článek

V případu vystupovali i další 4 muži, kteří se podíleli buď na vraždě, nebo na ukrývání mrtvoly, či legalizaci uloupených peněz. Hlavní spolupachatel Milan Staněk se však k soudu nedostal, protože neunesl tíhu svědomí a letos 30. srpna 2004 se ve věznici oběsil.

Další komplicové dostali loni nízké tresty a Petr Říha dokonce podmínku. "Podařilo se bezpochyby prokázat, že motivem vraždy, která připomínala popravu, bylo získání peněz. Řidiče vozidla bezpečnostní agentury vylákali Raveane a Staněk z auta, použili proti němu slzný prostředek a Raveane ho zastřelil. Tvrzení, že nic nebylo předem naplánované, je nevěrohodné. Všechno totiž měli obžalovaní připravené do nejmenšího detailu," uvedl už loni předseda brněnského senátu Aleš Novotný.

Vražda se stala v prosinci 2003, kdy Raveane svážel s kolegou peníze z poboček České spořitelny. Raveane ho přesvědčil, aby zajeli do Ostopovic, kde si prý potřeboval něco vyřídit. Dvojice skončila na lesní cestě. Tam Raveane se Staňkem, který na ně čekal, provedli loupežnou vraždu.

Tělo hodili do septiku

Po činu zinscenovali přepadení transportu a všechno se snažili shodit na již mrtvého řidiče. Po vraždě pak společně převezli peníze do bezpečí a Staněk hodil mrtvého do septiku. Jeho tělo však kriminalisté našli a dopadli všechny pachatele, kteří buď vraždili, nebo se na činu nějak podíleli, či o něm jen věděli.

Z uloupených peněz našli policisté přibližně 16 miliónů. Zbytek pachatelé a jejich známí utratili. Za lup si koupili 30 aut, sedací soupravy, počítače, luxusní nábytek, ledničky a televizory. Toto zboží zaplnilo pět kamiónů, které policisté sváželi několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Související články

Bezcitná poprava strážce před soudem

Se studem v očích a se sklopenou hlavou, ale beze stop lítosti, stanul v úterý před senátem Krajského soudu v Brně 23letý pracovník bezpečnostní agentury...

Výběr článků

Načítám