Hlavní obsah

Za pokus zavraždit výběrčího dluhů si mladík odpyká čtyři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Za pokus o vraždu výběrčího dluhů společnosti Provident Financial si mladistvý hoch definitivně odpyká čtyři roky ve vězení. Trest mu už dříve uložil ostravský krajský soud. Mladík se však proti němu odvolal, ale jednání u Vrchního soudu v Olomouci se dosud vyhýbal. Pátrala po něm policie a ve středu se jí podařilo ho k soudu předvést. Své odvolání tam vzal v celém rozsahu zpět.

Článek

"Tímto dnem tedy rozsudek krajského soudu ve vztahu k obžalovanému mladistvému nabývá právní moci," řekl mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy. Svůj trest si hoch odpyká ve vězení pro mladistvé.

Výběrčího se mladík, kterému bylo v době útoku 15 let, pokusil podle obžaloby zavraždit společně s Tomášem Šmondrkem a Vladimírou Kramarzovou v listopadu 2006. Jednadvacetiletý Šmondrk je za tento čin už pravomocně odsouzen na 13 let, Kramarzová si ve vězení odpykává dvanáctiletý trest.

Pracovník společnosti Provident Financial chtěl ve Studénce na Novojičínsku vybrat dluh od Kramarzové. Trojice útok dopředu naplánovala. Mladá žena výběrčího pozvala k sobě do bytu, kde už čekali její komplicové.

Paličku na maso měl původně mladší z nich, k útoku se ale neodhodlal. Iniciativu proto převzal starší Šmondrk, který jej udeřil paličkou do hlavy. Poškozený upadl krátce do bezvědomí, poté se však probral a začal se dalšímu útoku bránit. Nakonec se mu podařilo dostat z bytu a přivolat pomoc sousedů, kteří mu poskytli útočiště.

Útočníci, kteří muži sebrali nejméně 6500 korun, po činu uprchli a policisté po nich vyhlásili celostátní pátrání. Během zhruba 24 hodin je objevili v jedné restauraci ve Studénce. Zadrželi je a předali kriminalistům.

Provident Financial je největším poskytovatelem krátkodobých hotovostních půjček domácnostem v Česku. Tento útok není prvním na její zaměstnance. V únoru 2005 zavraždil v Kladně muž pracovnici firmy, která přišla do bytu vymáhat dluh. O několik měsíců později ho Vrchní soud v Praze odsoudil ke 14 letům vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám