Hlavní obsah

Za pokus o vyvraždění rodiny sousedů dostal 14 let

Právo, Jakub Troníček
PRAHA

Čtrnáct let ve věznici s ostrahou by měl za pokus o čtyřnásobnou vraždu strávit třiapadesátiletý řidič autobusu Vlastimil Novák. Městský soud v Praze ho ve středu uznal vinným z toho, že se loni v září v důsledku dlouhodobých sousedských sporů pokusil zastřelit čtyři členy rodiny Randýskových, která bydlela na pražském sídlišti Luka o patro výš.

Foto: Profimedia.cz
Článek

Rozsudek není pravomocný, obhájce se proti němu odvolal. Že všichni napadení střelbu přežili, bylo podle soudních znalců pouze dílem náhody a snahy lékařů. K činu Nováka podle jeho slov dohnala frustrace z neustálého hluku, kvůli kterému prý nemohl spát. Randýskovi si totiž položili v bytě dlažbu a všechno tak bylo více slyšet.

"Je to tragédie, ke které nemělo vůbec dojít. Jsem si vědom, že jsem měl celou situaci řešit jinak, ale už se to bohužel nedá vrátit. Nezvládl jsem to," pronesl ve své závěrečné řeči Novák, který se během soudního líčení k vražednému pokusu přiznal. "Omluvám se jak poškozené rodině, tak mým dětem, zkazil jsem život oběma rodinám," řekl Novák.

U soudu zazněla i výpověď jeho dcery Kateřiny a syna Vlastimila. Oba se shodli, že se otci v tragickém činu snažili zabránit, ale nepovedlo se jim to. "Když jsem pak slyšel výstřely, tak jsem zavolal policii. Bylo mi jasné, že střílel táta," uvedl Novák mladší. Zároveň připustil, že otec už v minulosti vyhrožoval, že celou rodinu zastřelí.

Zavolali na něj policii

V osudný večer Nováka rozzuřil zejména fakt, že na něj Randýskovi zavolali policii. Údajný hluk jim totiž oplácel boucháním tyčí do stropu. Po domluvě od mužů zákona vzal ve značném rozčilení svou legálně drženou pistoli a zazvonil u sousedů.

"Poté, co mu Randýsek otevřel, na něj Novák čtyřikrát vystřelil a způsobil mu tak vážná poranění ohrožující jeho život," konstatoval soudce Petr Braun.

Vlastu Randýskovou, která se před ním schovala do koupelny, podle něj další kukly minuly jen náhodou. Nakonec v pokoji dvakrát zasáhl dvacetiletého syna Reného do paže a do hrudníku. Jeho stejně starou přítelkyni, se kterou se před střelcem v pokoji skrýval, kulka škrábla na pravém spánku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám