Hlavní obsah

Za pokus o vraždu sousedčina syna poslal soud muže na pět let do vězení

Novinky, Kryštof Zelený
Praha

Vrchní soud v Praze v úterý rozhodl pro dolní sazbu trestu v případě šedesátiletého Karola Bilského, který si odsedí pět let ve věznici s ostrahou za pokus o vraždu sousedčina syna. Poškozenému zároveň musí za bodnou ránu v krku zaplatit sto tisíc korun a přes 45 tisíc pojišťovně za léčebné náklady.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za pokus o vraždu Bilskému v krajním případě hrozil trest odnětí svobody až v délce 18 let. [celá zpráva] Soud ale přihlédl k jeho dosavadnímu příkladnému způsobu života a trestní bezúhonnosti a odsoudil ho nakonec k nejnižší hranici trestu.

Samotnému konfliktu podle slov svědků předcházely dlouhotrvající sousedské spory. Bilský si například stěžoval na hlučnou rekonstrukci bytu. Sousedku proto označil za „svini”. Reakce jejího syna na sebe nenechala dlouho čekat.

Slovní potyčka rychle přerostla ve fyzickou, při které mladík skončil s bodnou ranou v krku. V tomto bodě se výpovědi rozcházejí, v Bilského verzi šlo pouze o reakci na sousedův útok kanystrem, který si donesl vůli rekonstrukčním pracím. Podle poškozeného k ničemu podobnému však nedošlo.

Obhájce Bilského uvedl, že hlavní mezerou předchozího procesu byl především výslech pomocí videokonference, ta je podle něj pouhým údajem do statistických průzkumů a nemá prakticky žádnou výpovědní hodnotu.

Soudce Zelenka označil námitky obhajoby za neopodstatněné a potvrdil rozhodnutí soudu krajského.

Reklama

Výběr článků

Načítám