Hlavní obsah

Za pokus loupežné vraždy 26 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrchní soud v Praze ve středu zamítl odvolání Stanislava Zbořila, odsouzeného za pokus loupežné vraždy důchodkyně na Plzeňsku. Žena sice těžká zranění přežila, po zranění hlavy je ale dementní. Zbořil si bude muset odpykat 13 let ve věznici ze zvýšenou ostrahou, stejně jako jeho známá, která byla odsouzena ke stejnému trestu.

Foto: Tino Kratochvíl

Mistři předtančení, zleva: Jakub Kohák, Lukáš Pavlásek, Ondřej Sokol

Článek

Zbořil se dopustil loupežného přepadení s Antonií Smolkovou, která se proti rozsudku plzeňského soudu z letošního 7. května rovněž odvolala. V létě ale odvolání stáhla. Také ona byla odsouzena ke 13 letům vězení se zvýšenou ostrahou. Rozsudek už nabyl právní moci.

Podle obžaloby, které dal krajský soud v Plzni za pravdu, přijeli sedmatřicetiletý Zbořil a jeho o osm let starší známá Smolková 30. září do Vochova na severu Plzeňska poté, co se domluvili, že starou paní zabijí a oloupí. Svědčí pro to skutečnost, že se pachatelé vůbec nemaskovali. Stará paní Smolkovou jako bývalou přítelkyni svého syna dobře znala a určitě by ji po loupeži mohla identifikovat.

Napadená přežila jen náhodou

Zbořil u jejího domku zazvonil. Když se žena objevila, Smolková ji zatlačila dovnitř a udeřila do hlavy kilogramovými nůžkami na plech. Poté ji Zbořil ještě několikrát kopl do hlavy. Dvojice pak společně prohledala byt a odnesla si menší obnos peněz a šperky v hodnotě asi 4000 korun. Starou paní našel syn až třetí den ve velmi špatném zdravotním stavu, ze kterého se dosud zcela nevzpamatovala.

Zbořilův obhájce dnes četl odvolání, podle něhož jeho klient nepřišel s úmyslem zabíjet. Zdůrazňoval, že při výslechu nezapíral a při vyšetřování i rekonstrukci případu byl nápomocný a policii upozornil na důkazy, na které by jinak těžko přišla. Naopak Smolková měla do domu důchodkyně přijít už s úmyslem zabíjet.

Vrchní soud dnes dospěl k závěru, že pro Zbořila příznivé okolnosti, zejména jeho vstřícnost při vyšetřování, už vzal v úvahu soud v Plzni, když se rozhodl pro třináctiletý trest. Mohl totiž uložit vězení od 12 do 15 let. Poukázal naopak na to, že Zbořilův rejstřík trestů je "poměrně bohatý".

Předseda senátu Jiří Lněnička ve zdůvodnění uvedl, že odvolací soud neshledal žádné pochybení při procesu ani poškození práv obžalovaného. Čin lze podle něj považovat za ukončený, protože odsouzení udělali všechno pro to, aby důchodkyni usmrtili. Pouze z objektivních příčin se tak nestalo, uvedl.

Lněnička rovněž připustil, že větší vinu má Smolková. Státní zástupce se ale proti rozsudku plzeňského soudu neodvolal, proto její trest již nelze zpřísnit, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám