Hlavní obsah

Za pirátské kopírování filmů padl ve Zlíně podmíněný trest

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Více než dva tisíce zkopírovaných audiovizuálních děl, především filmů a filmových seriálů chráněných autorským zákonem, vkládal po čtyři roky na internet devětadvacetiletý Miroslav Ocelík ze Slavičína na Zlínsku. Soud ho odsoudil na 1,5 roku podmíněně s odkladem na tři roky.

Foto: Aleš Fuksa

Miroslav Ocelík (vpravo) při vynesení rozsudku u Okresního soudu ve Zlíně.

Článek

Obžalovanému přitom hrozilo za porušení autorského práva šest měsíců až pět let vězení a peněžitý trest. Rozsudek je pravomocný, jak obhajoba, tak státní zástupkyně se vzdali práva na odvolání.

Neměl jsem ke kopírování žádný motiv. Dostal jsem se do toho a už to jelo.
Odsouzený Miroslav Ocelík

Dosud bezúhonný Ocelík, který z pirátského kopírování neměl žádný osobní prospěch, se k činu ve středu doznal v plném rozsahu. "Neměl jsem ke kopírování žádný motiv. Viděl jsem to na internetu, dostal jsem se do toho a už to jelo," uvedl ve středu v soudní síni. Kromě podmíněného trestu soud rozhodl o propadnutí počítače s příslušenstvím. Celé hlavní líčení trvalo asi jen třicet minut.

Podle obhájce Aleše Dufka nebylo o Ocelíkově vině pochyb. "Nemíníme zpochybňovat právo na soukromé vlastnictví. Tady došlo k jeho porušení a takové jednání je trestné. Na druhé straně nárok společností, které disponují s duševním vlastnictvím, nám přišel absolutně nepřiměřený. Jedná se v podstatě o jakýsi potenciální ušlý zisk, který nelze takto uplatňovat," řekl novinářům Dufek.

Odsouzený prý způsobil škodu 80 miliónů

Osmnáct poškozených společností totiž vyčíslilo škodu, kterou jim Ocelík měl způsobit, na osmdesát miliónů korun. Zlínský soud ale poškozené společnosti odkázal s nárokem na náhradu škody na řízení ve věcech občanskoprávních.

Podle České protipirátské unie nejprve nahrával nelegální kopie na servery RapidShare a CzShare. Později prý začal využívat službu Multiload, prostřednictvím které nahrával filmy a seriály na hlavní české filehostingové servery, a to v mnoha kopiích. Například český film Jana Svěráka Vratné lahve umístil na internet ve 25 kopiích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám