Hlavní obsah

Za padělky luxusních bot v centru Prahy nikdo potrestán nebude. Stačilo je spálit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bez trestu skončilo vyšetřování nalezené padělané obuvi v jednom z luxusních obchodů v centru Prahy. Umožnila to dohoda mezi prodejcem bot a majitelem ochranné značky v takzvaném zjednodušeném řízení. Na dotaz Novinek to uvedla mluvčí pražské celní správy Ivana Kurková.

Celníci našli v centru Prahy padělky luxusních botVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Veškeré padělané zboží bylo vyřešeno ve zjednodušeném řízení. Tzn., že majitel práva duševního vlastnictví, se s tím, kdo právo porušil, dohodl, že zboží bude zlikvidováno na náklady toho, kdo ho porušil a žádná sankce porušiteli udělena nebude. Když se takhle dohodli, tak nejde o trestný čin,“ uvedla Kurková.

Jak mluvčí dále vysvětlila, práva porušila prodejna, která prodávala padělané zboží. „Kdo padělek vyrobil, nevíme, ale zboží prodávali v uvedené prodejně,“ konstatovala mluvčí.

Foto: Aktu.cz

Padělky bot značky Nike

Podle ní jde o jednu možnost, jak takový případ vyřešit. Důležitá je však dohoda mezi majitelem ochranné značky a tím, kdo byl přistižen, že takové zboží prodává a uznal, že se jedná o padělky.

Určovací žaloba

V případě, že by se nedohodli, šla by k soudu tzv. určovací žaloba. „Soud pak určil, že se jedná o padělek a následně by případ putoval do správního řízení, na jejímž konci je sankce,“ vylíčila Kurková s tím, že zákon to takhle umožňuje.

Majitel ochranné známky pak může vymáhat náklady za soudní a správní řízení po žalované straně. V některých případech celní správa sama posuzuje na základně objektivní a subjektivní stránky případu, zda nezahájí trestní řízení.

Foto: Aktu.cz

Padělky bot značky Nike

Podle mluvčí generálního ředitelství cel Hany Prudičové takový postup umožňuje jak zákon o Celní správě ČR, tak nařízení Evropského parlamentu a rady.

Stovky případů

„Naprostá většina případů z oblasti duševního vlastnictví je řešena cestou zjednodušeného řízení, a to z důvodu praktických (rychlé řešení případu), ale i finanční (odpadají náklady za soudní výlohy, skladování zboží, …). Soudní řízení se pohybují v jednotkách případů oproti stovkám zjednodušených řízení,“ vysvětlila Prudičová.

Celní správa v tomto konkrétním případě prověřovala nález luxusních bot v obchodě v centru Prahy z letošního května. V obchodě bylo zajištěno 21 krabic padělaných luxusních bot limitované edice. Boty se v obchodě prodávaly za ceny kolem 30 tisíc korun a celková škoda byla vyčíslena na zhruba 800 tisíc korun. Podezření na padělky oznámil zástupce majitele ochranné známky a majitelka obchodu tehdy tvrdila, že o jejich původu neměla tušení.

Reklama

Výběr článků

Načítám