Hlavní obsah

Za opakovaný pokus vraždit potvrdil soud 23 let vězení

Právo, Petr Marek
OLOMOUC

Na třiadvacet a půl roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci Alexandra Minkse (54) jako zvláště nebezpečného recidivistu. Loni v červnu se v Opavě pokusil zavraždit o sedm let staršího muže. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z loňského 19. prosince, proti kterému se zločinec odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Alexandr Minks u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Minks loni 17. června večer v bytě v Opavě nečekaně napadl Vladimíra Knybela. Nejprve jej zezadu rdousil rukama a snažil se mu zlomit vaz. Jelikož se mu to díky sebeobraně napadeného nepodařilo, bodl jej nejméně devětkrát do zad. Poté ho svázal do kozelce, čímž se nešťastník pomalu postupně začal dusit.

Nato mu odcizil z kalhot peníze, mobilní telefon a platební kartu, ke které mu z obav před dalším násilím prozradil i PIN kód. Následně Knybelovi nasadil na hlavu silonovou tašku a z bytu odešel. Napadený muž útok nakonec zázračně přežil i díky včasnému zákroku městských strážníků a následně poskytnuté lékařské pomoci.

Obžalovaný už byl dříve devětkrát soudně trestán, mj. i za vraždu. Na svobodu byl naposledy propuštěn 21.října 2007. U vrchního soudu se domáhal uložení mírnějšího trestu při spodní hranici zákonné trestní sazby. Hájil se mj. tím, že KS nepřihlédl k jeho úplnému doznání a projevené hluboké lítosti.

Argumentoval i tím, že se Knybelovi omluvil. Poukázal také na to, že podle znalců není vyloučena jeho resocializace. Olomoucký VS však jeho argumenty neakceptoval. „Trest je zcela přiměřený,“ řekl Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám