Hlavní obsah

Za napadení muže sekyrou dostala žena osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci uložil v úterý trojici útočníků romského původu kvůli brutálnímu napadení čtyřicetiletého muže v Prostějově několik trestů. Ta začíná u ročního podmíněného vězení do osmi let nepodmíněně. Nejvyšší osmiletý trest si za pokus o vraždu vyslechla Viera Hangurbadžová. Podle rozsudku napadli útočníci muže lopatou, baseballovou pálkou a aby toho nebylo málo, použili i sekyru.

Článek

Napadený muž musel být po útoku ošetřen lékařem. Útok měl současně další podtext, kdy při potyčce padaly i rasové nadávky.

Událost se odehrála před jedním z prostějovských barů minulý rok v lednu. Podle obžaloby napadl lopatou třiatřicetiletý Miroslav Hangurbadžo muže poté, co jej tento napomenul, že rozbil u baru výlohu.

Do potyčky se přidal také dvaačtyřicetiletý Vincent Mirga, který na muže zaútočil baseballovou pálkou a zasáhl ho do hlavy. Hangurbadžová se k dvojici agresivních mužů připojila útokem sekyrou, při kterém také zasáhla hlavu muže. Napadenému se podařilo ránu ztlumit nastavením ruky.

Podle obžaloby vyhrožovali při útoku Miroslav a Viera Hangurbadžovi napadenému i dalším lidem zabitím a současně je rasově uráželi.

Soud snížil původní tresty

Soud v Olomouci všem obžalovaným tresty snížil. Podle soudců nebyl útok rasově motivovaný, jak dovodil soud prvního stupně. Při incidentu sice padaly ze strany obžalovaných rasové nadávky, ale samotnému útoku předcházely ještě další konflikty. Podle soudu šlo o jinou pohnutku.

Vieře Hangurbadžové soud trest snížil o čtyři roky, Miroslavu Hangurbadžovi o půl roku na 18 měsíců nepodmíněně a Vincent Mirga si místo tří měsíců ve vězení odpyká roční podmíněný trest. "S ohledem na to, že má obžalovaná šest nezletilých dětí a že nedošlo k závažnějšímu následku, dospěli jsme k názoru, že v tomto případě lze uložit trest pod spodní hranicí," uvedl mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Podle předsedy senátu Vladimíra Štefana si však žena musela být vědoma následků svého útoku. "Brali jsme to jako prostou vraždu. Když někdo udeří někoho sekyrou do hlavy, musí si být vědom, že jej může tímto útokem zabít," podotkl soudce. Útok mužů podle něj nebyl tak intenzivní jako v případě obžalované Hangurbadžové.

S ohledem na velký počet rasistických příspěvků byla diskuse zrušena. Slušným přespěvovatelům se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám