Hlavní obsah

Za nabídku úplatku 384 milionů potvrdil soud hackerovi tři roky vězení

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tři roky vězení s ostrahou v úterý potvrdil brněnský krajský soud v odvolacím řízení pro hackera Petra Křístka, který podle obžaloby nabízel policistovi úplatek 384 milionů korun. Po strážci zákona za to chtěl, aby mu tajně vydal policií zabavený harddisk, na němž měl velkou částku v bitcoinech, což je internetová měna.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

Článek

Křístek tvrdí, že uplácet nechtěl. Jeho snahou prý bylo jen dostat se legálně ke svému disku a penězům.

Už loni byl třikrát trestán za podvody. Díky svým počítačovým znalostem totiž vylákal od lidí velké finanční částky, poté co prolomil jejich e-mailové účty. Peníze za cizí faktury si nechal poslat na svůj účet. Zboží ale nešťastní zákazníci nikdy nedostali.

Zabavený harddisk

Kriminalisté Křístkovi v roce 2015 při domovní prohlídce zabavili i harddisk, na němž byla údajně uložena zašifrovaná data vedoucí k více než 3200 bitcoinům. Jejich hodnota by na tehdejším trhu byla bezmála půl miliardy korun. Hacker se proto chtěl k disku dostat.

Jeden policistův známý proto spolu s druhým obžalovaným v kauze Františkem Laššákem policistovi podle obžaloby letos v únoru na Křístkův popud nabídli, aby harddisk Křístkovi přinesl. Nejprve mu slibovali statisíce a pak polovinu hodnoty bitcoinů na disku, tedy 384 milionů korun. Policista to ale nahlásil svým nadřízeným, kteří hackera začali sledovat.

Vydíral expřítelkyni

Policistův známý, který ho ohledně disku kontaktoval, je duševně nemocný, proto nebyl odsouzen. Brněnský městský soud ale Křístka za úplatky před časem potrestal třemi lety vězení. Laššáka potrestal dvěma roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Křístek se proti trestu odvolal. Odvolací senát ale jeho tvrzení, že vše bylo na něj nahrané, neuvěřil.

„Chtěl se k disku dostat kvůli bitcoinům. Dokonce chtěl přimět bývalou přítelkyni, aby tvrdila, že disk je jejím majetkem. Policie by jej pak ženě musela vydat. Dokonce jí hrozil, že pokud tak neučiní, tak ji dodatečně označí za svoji spolupachatelku,“ řekl soudce Dan Krátký.

Disk byl zabaven, a hacker se tak již k němu nedostane. S ohledem na jeho minulost soudce nepřesvědčilo ani tvrzení, že celá kauza je jen výsledkem policejní provokace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám