Hlavní obsah

Za mučivou odplatu rozdal soud kolotočářům z Karlovarska až devět let vězení

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Nepodmíněné tresty od 6 do 9 let vězení rozdal v úterý Krajský soud v Plzni čtveřici mužů z Karlovarska za napadení Martina Vondráčka, kterého několik hodin mučili a pak ho pět dní nechali přivázaného k topení jen o chlebu a vodě. Byla to odplata za to, že 24letý mladík vztáhl ruku na šéfa místního kolotočářského klanu Jindřicha Schmieda (54), kterého během vzájemné šarvátky praštil klackem do hlavy.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Šéf kolotočářského klanu Jindřich Schmied u soudu

Článek

Za zbavení osobní svobody a těžké ublížení na zdraví půjde Schmied do vězení na devět let, jeho 30letý syn Jindřich dostal šest let, Miroslav Merta (25) šest let a Jaroslav Klein (37) má strávit sedm let za mřížemi.

„Poškozeného vystavili extrémnímu fyzickému ataku hraničícímu s mučivými útrapami a také psychickému stresu, kdy v něm vyvolali strach o zbavení života,“ konstatovala předsedkyně senátu Ivana Růžičková.

Podle Růžičkové je Schmied starší novodobým otrokářem, který zneužíval k práci sociálně slabé jedince bez střechy nad hlavou a jejich poslušnost si vynucoval násilím. „Pracovali pro něj často jen za jídlo a nocleh,“ upozornila soudkyně.

Podle obžaloby všichni čtyři muži vystavili Vondráčka mimořádně stupňovaným duševním a tělesným útrapám a způsobili mu tím těžkou újmu na zdraví.

Vzduchovkou střelili muže do hrudníku a nechali ho zavěšeného na zvedáku.
státní zástupkyně

Vondráček, kterému se podařilo ze zajetí po pěti dnech utéci, skončil v nemocnici s poškozením mozku a nervů v dolních končetinách. Dodnes má potíže s komunikací a velmi špatně chodí.

Incident se stal předloni v říjnu v domě Schmiedů v Boru na Karlovarsku. Ze spisu plyne, že Schmied starší Vondráčka po předchozí rozepři napadl dřevěnou holí, ten mu ji vytrhl a praštil ho s ní do hlavy. Potom utekl na dvůr, kde narazil na Schmiedova syna. Ten ho chytil a společně s Mertou a Kleinem ho odtáhli do dílny.

Mučili ho pět dní

„Lepenkou mu svázali ruce a na zvedáku pověsili za nohy hlavou k zemi. Tupým předmětem ho pak mlátili. Ačkoli poškozený křičel bolestí a prosil je, aby svého jednání zanechali, obžalovaní v útoku dál pokračovali. Vzduchovkou muže střelili do hrudníku a nechali zavěšeného ho na zvedáku až do nočních hodin,“ uvedla státní zástupkyně.

Poté útočníci těžce zraněného Vondráčka převlékli, jeho oblečení spálili a odvedli ho do místnosti vedle dílny, kde jej připoutali za ruce k topení. „Nosili mu vodu a chléb, na toaletu mohl jít jen s doprovodem. To vše trvalo pět dní, kdy se poškozenému podařilo vymanit z pout a utéci,“ konstatovala žalobkyně.

Schmied starší u soudu řekl, že to byl Vondráček, který ho první praštil. „Dal jsem mu padáka, protože byl nespolehlivý. Přišel za mnou do kanceláře v domě a chtěl mi pořád něco vysvětlovat. Byl dokonce tak drzý, že si řekl o 10 tisíc korun jako půjčku. Tak jsem na něho zakřičel, ať okamžitě vypadne,“ vypovídal Schmied.

„Vypadal katastroficky“

Pak se spolu začali přetahovat o hůl. „Pustil jsem ji, sebral se a šel ven. On mi zezadu řachnul jednu ránu do zátylku a za chvíli druhou. Hlava mě bolela, tekla mi z ní krev. Zvracel jsem. A tak nevím, jak jsem v tomhle stavu mohl spáchat to, co mi je kladeno za vinu,“ hájil se Schmied.

Další z obžalovaných Jaroslav Klein u soudu řekl, že to, co se dělo v dílně s Vondráčkem, přímo neviděl. „Pomáhal jsem ho tam svázat, ale pak mě poslali pryč s tím, že mám venku hlídat a do dílny nikoho nepouštět. Vondráčka jsem slyšel, jak křičí ‚au, za co‘. Pak pro mě přišel Merta, že potřebují provaz, tak jsem jim ho tam přinesl. Vondráček seděl na zemi, triko měl rozedrané a na těle krvavé šlice. Řekli mi, abych ho opláchl vodou,“ uvedl Klein.

Nikoho se raději na nic neptal. „Bylo lepší nic nevědět. Udělal jsem, co mi řekli, a zase odkráčel. Večer mě zavolali zpátky do dílny, Martin tam visel na zvedáku. Vypadal katastroficky. Sundal jsem ho dolů, přibyly mu další šrámy a byl celý špinavý od výkalů. Umyl jsem ho a uklidil i podlahu. Pak jsem ho zavedl vedle do místnosti,“ pokračoval Klein.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám