Hlavní obsah

Za miliony slibovali ovlivnit soudy, policie obvinila tři lidi

Právo, Novinky, Aleš Fuksa, kub
Praha
Aktualizováno

Několik desítek milionů korun požadovala podle kriminalistů skupina lidí za to, že ovlivní rozhodování soudů ve Zlíně a Olomouci. Podle vyšetřovatelů peníze dostali, vliv na soud ale nakonec ani nemohli mít. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v kauze obvinila z podvodu tři lidi, dva z nich skončili ve vazbě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Policie v případu nejdřív zadržela v pondělí čtyři lidi, tři z nich pak obvinila z podvodu a soud poslal dva podezřelé ve středu do vazby. O případu informoval v pátek mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Obvinění podle něj nabízeli lidem obžalovaným z trestné činnosti, že mohou ovlivnit rozhodnutí zlínské pobočky Krajského soudu v Brně a Vrchního soudu v Olomouci.

„Za tímto účelem měla být požadována částka v řádech desítek milionů korun. V rámci monitorovaného předstíraného převodu obvinění převzali za své služby vyšší finanční částku,” uvedl mluvčí.

Podvod za 284 milionů, stovky poškozených. Policie obvinila dvojici z vylákání peněz

Krimi

Podezřelí, jejichž pohlaví ani věk policie neupřesnila, však výsledek trestního řízení nedokázali ovlivnit.

Případ, v němž se slibovali angažovat, odvolací soud vrátil první instanci na kraj a obžalovaní v něm byli znovu odsouzeni k nepodmíněným trestům vězení. Podrobnosti k případu Ibehej vzhledem k vyšetřování nesdělil, rovněž neupřesnil, o co konkrétně mělo jít.

Podle dobře obeznámeného zdroje deníku Právo, který si nepřál být jmenován, se případ týká obžaloby z únosu, které čelí podnikatel a jeho manželka. Muž podle vyšetřovatelů zosnoval a objednal únos svého známého a rovněž podnikatele, manželka mu měla aktivně pomáhat.

Krajský soud jim loni v prosinci uložil nepravomocně tresty sedm let a čtyři roky vězení, potrestal s nimi i dvojici Slováků, kteří byli podle obžaloby vykonavateli únosu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám