Hlavní obsah

Za jízdu bez Zelené karty hrozí pokuta až 40 tisíc korun

Právo, Jiří Novotný, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

K dokladům, které u sebe musejí mít v Česku řidiči pro případ silniční kontroly, přibyla od 1. června Zelená karta. Jestliže ji řidič policistům nepředloží, může hned na místě dostat blokovou pokutu 1500 korun místo dosavadních 500 Kč. Ve správním řízení mu pak bude hrozit postih 5000 až 40 000 Kč.

Článek

Dosud to bylo nanejvýš dvacet tisíc korun. Zelenou kartou, na níž nesmí chybět podpis pojištěnce, budou řidiči nově i na českých silnicích dokládat, že mají sjednáno povinné ručení. Vyplývá to z novely zákona č.168/1999, která 1. června nabyla účinnosti.

Na dotaz Práva, jestli dopravní policie při kontrolách Zelenou kartu už skutečně požaduje, odpověděla v úterý tisková mluvčí Policejního prezidia ČR Veronika Benediktová: „Řidiči, kteří mají platný doklad o pojištění, vydaný pojišťovnou do 31. května, se jím budou moci prokazovat až do konce letošního roku. Bude tedy pro ně platit přechodné období. Ostatní by ale už opravdu měli mít u sebe Zelenou kartu.“

Jak mluvčí sdělila, ve správním řízení bude pro řidiče, kteří při kontrole platný doklad o ručení nepředloží, pokuta 5000 až 40 000 korun. Nejvyšší hranice se však bude používat jen v případě, že řidič vůbec nemá smlouvu o povinném ručení.

Povinné ručení nemá až 300 000 aut

Česká asociace pojišťoven (ČAP) přitom odhaduje, že bez povinného ručení jezdí po českých silnicích 200 až 300 tisíc aut. V souladu se zmíněnou novelou už pojišťovny k nově sjednanému povinnému ručení nevystavují samostatný doklad o pojištění vozu, ale pouze Zelenou kartu.

„Ta teď bude sloužit k prokazování sjednaného pojištění nejen v zahraničí, ale i v České republice a rovněž jako doklad při registraci vozu,“ informoval Tomáš Síkora z ČAP. Lidé jsou zaskočeni Jak se Právo přesvědčilo, většina řidičů o novinkách, které novela přinesla, vůbec neví. Zelenou kartu sice od pojišťoven dostávají každoročně, avšak do vozu si ji berou pouze při cestách do zahraničí.

„Jestliže teď řidiči Zelenou kartu doma nenajdou, měli by ve vlastním zájmu navštívit pobočku své pojišťovny a nechat si ji tam bezplatně vystavit,“ doporučuje mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Řada občanů, firem i úřadů je novelou skutečně zaskočena.

„Že se i v Česku bude jako jediný doklad o povinném ručení vyžadovat Zelená karta, je v souladu s praxí, která platí v celé Evropské unii. Nechápu ale, proč se to zavedlo tak náhle a nepředcházela tomu nějaká osvětová kampaň,“ řekl Právu Jiří Sekyra ze správního odboru budějovického magistrátu.

Stoupne škodní limit

Pojišťovny ujišťují, že neuplatňují sankce vůči motoristům, kteří se s platbou pojistného zpozdí o několik týdnů. Zákon navíc poskytuje řidiči půlroční ochrannou lhůtu, během níž je mu pojišťovna povinna poskytnout plnění v případě vzniklé škody, i když od něj dosud neinkasovala pojistné.

Novela řidičům nehrozí jen vyššími sankcemi. V budoucnu jim poskytne větší ochranu proti odpovědnosti za vysoké škody. Limit pro škody na věci nebo ušlém zisku se totiž zvýší z 18 miliónů na 35 miliónů korun. Na tento limit bude ovšem možné dosáhnout až od 1. června 2012. Důvodem je, aby se zabránilo prudkému nárůstu sazeb pojistného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám