Hlavní obsah

Za honičku s německými policisty půjde Čech na 4,5 roku do vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Čtyři a půl roku stráví ve vězení Josef Macháček za loňskou automobilovou honičku s německými policisty, kteří ho pronásledovali až na Tachovsko. Sedmatřicetiletý muž z Ústecka před nimi ujížděl do Česka ve Škodě Octavia, kterou ukradl nedaleko města Karlsruhe. Do policejních vozů několikrát narazil, nakonec se ho podařilo zadržet poblíž obce Nová Hospoda, kde sám havaroval.

Foto: Policie ČR

Řidič policistům ujížděl v kradeném autě Škoda Octavia

Článek

Macháčka soud uznal vinným z trestných činů násilí proti úřední osobě, krádeže, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí.

„Auto použil jako zbraň k útoku na úřední osobu,“ vysvětlil tachovský soudce Josef Junek, proč rozhodl obžalovanému uložit nepodmíněný trest u horní hranice trestní sazby.

Předstíral, že zastaví

Německá hlídka chtěla auto zkontrolovat několik kilometrů před dálničním hraničním přechodem Waidhaus–Rozvadov. Řidič předstíral ochotu zastavit, bavoráka s červeným nápisem Stop dokonce poslušně následoval na odstavné parkoviště.

Tam ale prudce sešlápl plynový pedál a vyrazil směrem do České republiky. Policisté se pustili za ním, přidali se k nim ještě kolegové z jiné hlídky a uprchlíka během několika minut dostihli.

Nezvládl zatáčku a narazil do svodidel

Jedno z policejních aut se pak snažilo ujíždějící škodovku předjet, přičemž její řidič tomu chtěl zabránit a došlo k bočnímu střetu obou vozidel.

Prchající zloděj sjel z dálnice na Novou Hospodu. To pro něj byl osudný manévr. Ve velké rychlosti nezvládl ve výjezdu zatáčku, narazil do svodidel a zůstal stát na silnici.

„Když mu němečtí policisté zablokovali cestu, rozjel se ve snaze projet skulinou mezi auty, přičemž do nich opakovaně narazil. Začal znovu ujíždět ale nakonec opět havaroval a byl zadržen,“ popsala dramatický závěr honičky policistka Dagmar Jiroušková. Podle ní se ukázalo, že muž za volantem měl v té době i zákaz řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám