Hlavní obsah

Za dvacet let starou vraždu obchodníka s valutami 12 let vězení

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Vraždu obchodníka s valutami z roku 1994 potrestal v pátek Krajský soud v Plzni. Jan Polák si za ni odsedí 12 let, pozůstalým musí navíc zaplatit 800 tisíc korun. Tělo, které bylo ukryto ve sklepní jímce, pomohl policii najít svědek vraždy. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Jan Švábek, Právo

Jan Polák u Krajského soudu v Plzni

Článek

Polák podle obžaloby před dvaceti lety zabil pistolovou kuší 66letého obchodníka s valutami, kterého nalákal do svého domu v Mariánských Lázních na koupi 250 tisíc marek. Muže okradl a v přízemí domu, ve kterém žil až dosud, zalil jeho tělo do betonu.

„Dvěma výstřely šípovou střelou ho zasáhl do hlavy a pevným bodným nástrojem vedl útok do přední části krku,“ uvedla u soudu žalobkyně. S ukrytím těla mu pak měl pomáhat údajný komplic Tomáš Volejník. Právě on ale loni policisty přivedl k místu, kde bylo tělo zabetonováno. Později však spáchal sebevraždu. Nebýt jeho vražda byla o deset dnů později promlčená.

Polák vinu od začátku popíral. „S obžalobou nesouhlasím, cítím se nevinen,“ řekl. Jeho obhájcem je jeden z nejznámějších českých právníků Tomáš Sokol. Polák byl dříve ve vazbě, z té se ale vykoupil zaplacením dvoumiliónové kauce.

Poláka už dříve u soudu hodnotili soudní znalci. Ti ho popsali jako neagresivního a neimpulzivního člověka. „Není naivní, impulzivní nebo emočně labilní. Disponuje velmi dobrou sebekontrolou. Pokud by mělo dojít k agresivnímu jednání, bude se spíše jednat o promyšlený akt,“ popsal jeden z psychologů.

Za vraždu Polákovi hrozilo až patnáct let vězení, ve hře byl i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám