Hlavní obsah

Za cestu stovky eur a platba předem, popsal uprchlík soudu v Lounech pašování lidí

– Louny
Právo, ape

Cesta z Maďarska do Německa vyšla migranta v roce 2015 na 600 až 800 eur (cca 15 až 20 tisíc korun), tak to alespoň stojí ve výpovědi jednoho z nich, která zazněla v pondělí u Okresního soudu v Lounech. Soud pokračoval v projednávání případu pašování lidí. Uprchlíky měla převážet skupina pěti lidí, hlavou měl být Egypťan Mohamed Tahier Sayed Mohamed Hassan. Obžalovaným hrozí až 8 let vězení.

Foto: ape, Právo

Irena Hassanová Suchochlebová a Mohamed Tahier Sayed Mohamed Hassan u soudu

Článek

Podle obžaloby pašeráci jezdili pro syrské uprchlíky do Budapešti, odkud je přes Slovensko a Českou republiku přes přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku vozili na různá místa Německa. Za jednoho uprchlíka si měli říct 500 dolarů (přes 11 tisíc korun).

Migranty měl v jednom budapešťském hotelu kontaktovat právě Egypťan Hassan. „Celý převoz organizoval, rozhodoval o počtu osob, cíli cesty a odměnách pro jednotlivé aktéry,“ uvedla obžaloba.

Ve dvou případech migraci v srpnu roku 2015 odhalili němečtí policisté. V jednom případě zastavili vůz s migranty u města Chemnitz, řidič pak byl v Německu odsouzen k pokutě 800 eur. Soud tak již jeho účast v případu neprojednává.

Soud v pondělí četl výpovědi některých migrantů. Ti většinou putovali z Turecka přes Řecko, Makedonii a Srbsko. „Tam se tvořily karavany lidí, pěšky jsme šli až do Maďarska,“ zaznělo ve výpovědi jednoho ze syrských uprchlíků.

V Maďarsku si prý najali převoz do Německa. „Řidič zastavil a řekl nám, že jsme v Berlíně,“ vypověděl s tím, že ve skutečnosti byli na čerpací stanici v Česku. „Někoho jsme oslovili, aby nás odvezl do Berlína. Nasedli jsme do auta, ale za chvíli nás zadržela policie,“ uvedl.

Podle dalšího z uprchlíků jich byla v Maďarsku asi 50členná skupina. U hotelu prý byla spousta aut a ochotných lidí je převézt do Německa. „S dalšími třemi Syřany jsme si pronajali auto a za osm hodin jsme byli v Německu. Za cestu jsme platili řidiči před jízdou, já jsem dal za cestu 600 až 800 eur, přesně si to ale nepamatuji,“ uvedl Syřan.

Podle něj je po nehodě v Německu zadržela policie a putoval do tábora.

Hassan již dříve u soudu popřel, že by byl organizátorem převozů. Skutečným organizátorem byl podle něj Syřan jménem Abu Hassan.

„Mým jediným úkolem bylo, abych pomohl v komunikaci, neboť ovládám arabštinu,“ vypověděl Hassan. Od migrantů prý žádné peníze nikdy nebral.

Soud už vyslechl všechny obžalované a řadu svědků. Jednání bude pokračovat na konci července.

Reklama

Výběr článků

Načítám