Hlavní obsah

Za brutální vraždu kladivem půjde muž na 25 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v pondělí udělil výjimečný trest 25 let vězení pětatřicetiletému Vladislavu Sixtovi za surovou vraždu spolubydlícího. Sixta spící oběti rozdrtil hlavu kladivem. Po ukončení trestu půjde muž podle verdiktu do zabezpečovací detence, odkud se může dostat, pokud o to požádají psychiatři.

Foto: ČTK

Vladislav Sixta (vpravo) u pražského městského soudu

Článek

Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obhájkyně obžalovaného si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání.

Sixta se k vraždě přiznal, po činu sám zavolal policii. Muže ubil loni 22. prosince v ubytovně v Praze 10. Oběť spala na zádech, když ji několikrát udeřil do hlavy kladivem, které se pak rozpadlo a kovová část uvízla v lebce.

Muž byl podle obžaloby okamžitě v bezvědomí, Sixta se jej pokusil dále dusit svetrem. Oběť stále vydávala zvuky, Sixta si proto přinesl další kladivo a pokračoval v úderech. "Tímto jednáním způsobil otevřené drtivé poranění lebky s rozhmožděním mozku téměř v celém rozsahu," uvedla žalobkyně.

Sixta jako důvod vraždy uváděl svou nesnesitelnou životní situaci, při které si nevěděl rady, Byl podle své výpovědi opilý a oběť si vybral náhodně. Podle soudních znalců z oboru psychologie a psychiatrie jednal impulsívně a vražda nebyla předem promyšlená.

Sixta je podle nich inteligentní a sečtělý člověk, který netrpí duševní nemocí, zdědil ale hraniční poruchu osobnosti. V minulosti se několikrát léčil na psychiatrii kvůli problémům s alkoholem a hraní na automatech, pokusil se také o sebevraždu. Jeho náprava prý není pravděpodobná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám