Hlavní obsah

Za brutální vraždu družky dostal muž 17,5 roku vězení

Právo, Miloslav Hradil
Aktualizováno

Definitivně na sedmnáct a půl roku poslal v úterý Vrchní soud v Olomouci do věznice se zvýšenou ostrahou 52letého Miroslava Opatřila. Ten loni v únoru opilý brutálně umlátil a ušlapal svou družku a pak šel klidně spát. Žena umírala několik hodin. Kromě vězení soud muži uložil i ochranné protialkoholní léčení.

Muž obžalovaný kvůli smrti družky u Vrchního soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Vrchní soud potvrdil verdikt, který vynesl loni v říjnu Krajský soud v Ostravě. Opatřil se proti původnímu rozsudku odvolal - jeho obhájce navrhl, aby čin nebyl posuzován jako vražda, ale jako těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Poukázal přitom mj. i na to, že muž byl tak opilý, že ve chvíli útoku nebyl příčetný. Soud však tuto argumentaci odmítl.

„Odvolání jsme jako nedůvodné zamítli. Podle nás soud prvního stupně zjistil skutkový stav bez důvodných pochybností a stejně správně právně ho kvalifikoval,” řekl Právu mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

Podle soudu muž ženu zavraždil zvlášť surově. Za to mu původně hrozil až výjimečný trest.

„Obžalovaný spáchal zločin vraždy, a to usmrcení poškozené zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Trest je přiměřený, protože odpovídá povaze a závažnosti spáchaného trestného činu i možnostem nápravy pachatele,“ dodal Cik.

Foto: PRÁVO - Miloslav Hradil

Miroslav Opatřil se zodpovídal z vraždy družky.

„Motivem jednání byly dlouhodobé rozepře mezi poškozenou a obžalovaným. Dlouhodobé rozepře vedly k tomu, že se (obžalovaný) dopustil jednání, které se vymykalo běžnému chování,“ konstatovala předsedkyně senátu Martina Kouřilová.

Opakovaně čelila násilí

Brutální čin se stal loni v únoru v jednom z bytů v Korunní ulici v Ostravě-Mariánských Horách, kde muž se svou družkou žil v pronajatém pokoji. Zásadní roli v příběhu sehrál alkohol, kterému pachatel i jeho oběť nadměrně holdovali. Často se hádali, přičemž konflikty nezřídka končily napadením ženy. Ta ve 28 případech volala policii, nikdy ale nepodala trestní oznámení, ani se nikdy nenechala ošetřit u lékaře, byť utrpěla zranění. Žádala policisty jen o to, aby násilníka vyvedli z bytu.

V osudnou noc pak opilého muže popadl skutečný amok. Podle obžaloby dal nejprve ženě několik facek. Pak ji bil pěstmi, a když upadla, šlapal po ní. Útok byl tak intenzivní a brutální, že napadená měla zlomeninu několika žeber. Jedno bylo zcela roztříštěné. Oběť měla i poraněná játra, natrženou plíci, krvácela do mozku.

Poté, co žena zůstala ležet nehybně na zemi, ulehl muž ke spánku a na několik hodin usnul. Napadené nepomohl ani majitel bytu, který spal ve vedlejším pokoji. Že je mrtvá, zjistili muži až ráno.

Zemřít nemusela

Podle znalce žena umírala delší dobu v krutých bolestech. Pokud by se k ní ale včas dostala pomoc, vůbec zemřít nemusela. Příčinou smrti byl poúrazový otok mozku.

V minulosti již pětkrát soudně trestaný muž si údajně na nic nepamatuje, jen to, že jednou do ženy strčil. Nad útokem nicméně vyjádřil lítost a prohlásil, že se omlouvá všem pozůstalým.

„Neměl jsem nikdy v úmyslu poškozenou usmrtit,“ uvedl Opatřil. Vše podle něj zavinil alkoholu, kvůli kterému ztratil zábrany.

Foto: PRÁVO - Miloslav Hradil

Miroslav Opatřil se zodpovídal z vraždy družky

Kromě toho, že ho čeká pobyt za mřížemi, musí Opatřil navíc zaplatit dceři zavražděné 200 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy a dalších 200 tisíc korun ministerstvu spravedlnosti, které již na základě zákona o obětech trestných činů vyplatilo tuto částku dceři poškozené.

Reklama

Výběr článků

Načítám