Hlavní obsah

Za brutální ubití dvou bezdomovců klackem 21 let vězení

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenašedesátiletého Jindřicha Malysze, který loni na Štědrý den brutálně ubil k smrti ve Frýdku-Místku dva bezdomovce, poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci definitivně na 21 let do věznice se zvýšenou ostrahou.

Jindřich Malysz u odvolacího Vrchního soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Soud tak potvrdil rozsudek, který v srpnu vynesl Krajský soud v Ostravě. Malysz se proti němu odvolal. Kromě trestu se musí podrobit rovněž ústavní protialkoholní léčbě. [celá zpráva]

Zločin se odehrál v areálu bývalých vojenských kasáren na okraji města. Dva bezdomovci, sedmačtyřicetiletý muž a o dva roky starší žena, kteří zde obývali jeden z betonových bunkrů, tu Malysze, který žil také jako bezdomovec, pozvali na štědrovečerní večeři.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Vrchní soud v Olomouci projednával ve středu odvolání Jindřicha Malysze proti verdiktu krajského soudu.

Poté, co snědli kachnu s bramborovým salátem, začali popíjet alkohol a muž se ženou Malyszovi nabídli, že by u nich mohl přespat. Ve značné opilosti se pak muži pohádali a obžalovaný své hostitele doslova umlátil klackem.

Oběti mlátil hlava nehlava

Malysz se k činu přiznal. Jednal prý v panickém strachu a pod vlivem většího množství alkoholu. Dostal prý strach, protože měl pocit, že mu hostitelé chtějí ublížit. Údajně vedli podivné řeči, při kterých měl děsivé představy.

„Bil jsem kolem sebe hlava nehlava,“ řekl jen několik dní po zločinu do policejního spisu. „Pamatuji si jen, jak jsem oba mlátil. Byl jsem v afektu, vzteklý a bez sebe,“ vypověděl. Jak dlouho kolem sebe tloukl a kolik rozdal bezdomovcům ran, si nepamatoval. „Když bylo ticho, vzal jsem si věci a odešel domů,“ dodal. Vrátil se do opuštěných stájí, kde přebýval. Policie jej zadržela po několika dnech.

Soudní lékař uvedl, že Malysz mlátil své oběti, i když už jen bezvládně ležely na zemi. Podle žalobce ležícím obětem také naskakoval na hlavu. Muž i žena zemřeli bezprostředně po útoku. Útočník jim způsobil především rozsáhlá poranění mozku. Muži například na čtyřech místech prorazil lebku.

Pomýšlel na sebevraždu

Následující den po činu, když si uvědomil, co udělal, prý Malysz pomýšlel na sebevraždu, ale nakonec si to rozmyslel, protože je údajně věřící katolík. Svého činu podle svých slov lituje. „Je mi to líto, zabil jsem, ale ne úmyslně,“ uvedl už dříve.

Muži za vraždu původně hrozilo 15 až 20 let nebo výjimečný trest, tedy 20 až 30 let nebo doživotí. Krajský soud se přiklonil k trestu výjimečnému, uložil jej těsně nad hranicí zákonné sazby. Podle vrchního soudu je trest přiměřený a odpovídá okolnostem případu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám