Hlavní obsah

Za 100 tisíc prodal falešný vysokoškolský diplom, dostal podmínku

Právo, pko
Brno

Proč se zdržovat letitým studiem na vysoké škole, když jde slušně vypadající diplom pořídit za 100 tisíc korun? Tak nejspíš uvažovala žena, která si nechala zhotovit falešný vysokoškolský diplom od padělatele z Pardubic. Muž za to dostal tříměsíční trest s odkladem na rok a půl, s trestem se ale nehodlal smířit a podal dovolání k Nejvyššímu soudu (NS). Ten ale trest potvrdil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž za 100 tisíc korun vypracoval padělané vysvědčení o státní závěrečné zkoušce a falešný vysokoškolský diplom, který měla objednavatelka získat za absolvování jedné z pražských vysokých škol.

Žena tam ale ve skutečnosti nikdy nestudovala a neabsolvovala ani žádnou jinou univerzitu, falešný diplom se přesto neostýchala předložit svému zaměstnavateli jako doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání.

Muž ve svém dovolání tvrdil, že soudy nekriticky uvěřily jeho společnici, jejíž trestní stíhání bylo podmíněně zastaveno. Nelíbilo se mu, že soudy jeho partnerce uvěřily a jemu nikoli, napadal i to, že soudy nevyslechly všechny svědky, které navrhoval.

„Popírá spáchání trestné činnosti, pro niž byl uznán vinným, napadá hodnocení jednotlivých důkazů a předkládá vlastní verzi skutkového děje, podle níž se stíhaného skutku nedopustil. Těmito argumenty brojí proti zjištěnému a soudem prvního stupně konstatovanému skutkovému stavu,“ zrekapituloval padělatelovy stesky senát NS v čele s Františkem Hrabcem. Soudci podle něj nenašli žádný důvod k zásahu, a proto dovolání odmítli.

Jaký trest si u obecných soudů vyslechla objednavatelka, verdikt NS neuvádí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám