Hlavní obsah

Z důvěřivé Jihočešky vylákali internetoví „kamarádi“ 4,5 milionu. V kraji je rekordmankou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Celkem o 4,5 milionu korun připravili internetoví podvodníci důvěřivou ženu z Českých Budějovic. Vydávali se třeba za ropného inženýra nebo armádního lékaře a slibovali výnosné obchody s virtuální měnou bitcoin. Žena posílala další peníze, i když se jí investice nevracely.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Právo o případu ve čtvrtek informoval mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. Žena prý chtěla po rozvodu začít nový život a pustila se do komunikace přes sociální sítě.

„Minulý rok se seznámila na Facebooku s Dannym, ten se profiloval jako ropný inženýr pracující na lodi v Turecku, sám se stará o nemocného syna. Žena ho při vzájemné vzdálené anglické komunikaci morálně podporovala. Vyměňovali si i videa. Po čase jí, jako přítelkyni, nabídl možnost investovat v oblasti bitcoinových transakcí,“ uvedl Matzner s tím, že se žena nechala zlákat a poslala mu víc než dva miliony korun.

Dívka ze Svitavska chtěla být au-pair v USA, podvodníci z ní vytáhli 90 tisíc

Krimi

Žena se podobně seznámila i s dalším internetovým kamarádem Rodym, pak s Oliem a Andym.

„Jeden se vydával například za armádního lékaře. Podvodníci vždy něco naslibovali, například společné podnikání v České republice, jejich životní příběhy byly zajímavé a dojemné. Nakonec bylo vše jen dobře promyšlený podvod. Ženu tak v součtu tito kamarádi na dálku připravili o 4,5 milionu korun,“ upozornil mluvčí.

Tři muži z Mělnicka chtěli vydělat na virtuálních měnách. Přišli o miliony

Bezpečnost

Doplnil, že podvedená žena je ohledně částky, o kterou ji internetoví podvodníci připravili, v kraji rekordmankou.

„Buďte proto ostražití při podobné komunikaci. Nejen že identita komunikujících je vymyšlená a falešná, také profilové fotografie bývají odcizené z webových stránek nebo profilů skutečných osob, a ani životní příběhy či dobře promyšlené legendy nebývají pravdivé,“ varoval policejní mluvčí.

Telefony s Androidem napadá virus, šíří se přes MMS a SMS

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám