Hlavní obsah

Youtuber odsouzený za pokus o vraždu měl ve vazbě okrást spoluvězně

Právo, Petr Kozelka

Šestnáct let vězení dostal podvodník a bývalý youtuber Josef Kopriva za pokus o vraždu manžela své bývalé přítelkyně. Právu se podařilo zjistit, že Kopriva v mezidobí ve vězení zřejmě nezahálel. Podle policie totiž obral svého spolubydlícího na cele, souzeného taktéž za vraždu, o 25 tisíc korun.

Foto: Právo

Josef Kopriva u olomouckého soudu

Článek

Kopriva sedí ve vazbě už více než dva roky kvůli podezření, že se pokusil svrhnout z okraje bývalého lomu Hády nad Brnem bohatého manžela své tehdejší přítelkyně. Napadenému se podařilo zachytit na skalním výstupku a zachránili ho přivolaní policisté.

Naléhal na něj, že mu může zajistit služby renomovaného advokáta. Stačí jen poslat 25 tisíc

Kopriva byl krátce poté dopaden a obviněn. Policistům pak řekl, že jej k činu ponoukla manželka napadeného. Detektivové si pak došli i pro ni a žena také skončila ve vazbě. Za mřížemi podle detektivů Kopriva neseděl s rukama v klíně.

Podle policejního usnesení, do kterého mělo možnost Právo nahlédnout, měl loni na přelomu ledna a února ve vazební věznici v Olomouci opakovaně naléhat na svého spoluvězně, že je v jeho zájmu změnit obhájce, neboť mu může zajistit služby renomovaného advokáta.

Milenecká zápletka opět u soudu. Kdo shodil bohatého podnikatele z lomu?

Krimi

Stačí prý jen poslat 25 tisíc korun na advokátův účet. Číslo účtu ale nebylo advokátní kanceláře, ale Koprivovy známé.

„Pořád do mě klavíroval, že bych měl vyměnit právníka. Říkal, že zná výborného právníka, který má možnost nějakým způsobem ovlivnit proces v můj prospěch,“ popsal policistům spoluvězeň s tím, že od Koprivy dostal na lístečku číslo účtu, kam pak jeho příbuzná poslala ve dvou platbách celkem 25 tisíc korun.

Přestože měla peníze poslat bez dodatečného textu, žena k předmětu jedné z plateb přesto napsala „sekretariát advokátní kancelář“.

Spoluvězně podle jeho výpovědi prý Kopriva opakovaně ujistil, že advokát už na případu pracuje, k soudu ale dorazil jen obhájce přidělený soudem. „Ujišťoval mě, že tam určitě někdy byl, že jsem ho jen přehlédl,“ postěžoval si pak vězeň s tím, že po odsouzení a přesunu na Mírov sám „doporučeného“ advokáta kontaktoval a zjistil, že ten o ničem neví a číslo účtu také nesouhlasí. Obrátil se proto na Vězeňskou službu a rozjelo se vyšetřování.

Soudní ping-pong: Olomouc a Brno se přou kvůli ženě souzené za přípravu vraždy manžela

Krimi

Sám Kopriva před policisty podvod popřel s tím, že číslo účtu skutečně předal, ale proto, aby jeho spoluvězeň měl možnost poslat mu peníze za to, že ho prý vybavil trikem, kalhotami, sakem a dalšími věcmi, aby u soudu vypadal dobře. „Po dvou a půl roku, co jsem ve vazbě, jsem měl vždy dostatek prostředků na telefonování, nákupy a neměl jsem potřebu peníze vylákávat,“ tvrdil.

Trest za podvod by byl bezvýznamný

Policie ale případ vyhodnotila tak, že má všechny znaky podvodu, přičemž Koprivovu obhajobu označila za nedůvěryhodnou. Vyšetřovatel zejména upozornil právě na označení platby jako sekretariát advokátní kanceláře.

Stíhání pro přečin podvodu bylo odůvodněné, nicméně muž je stíhán za pokus vraždy

„Zahájení trestního stíhání pro přečin podvodu by bylo dostatečně odůvodněné, nicméně bylo zjištěno, že je stíhán za pokus vraždy, za což mu hrozí až dvacet let vězení. Proto trest za podvod s horní hranicí ve výměře dvě léta lze považovat za zcela bez významu vedle trestu, který jej podle očekávání postihne,“ rozhodla nakonec policie o odložení případu.

Policisté také neponechali bez povšimnutí, že Kopriva má už pět záznamů v rejstříku trestů, přičemž poslední je právě za podvod. A další obžalobu za podvod už začal řešit soud. Muži ale hrozí, že se se svým bývalým kolegou z cely setká v některém z několika vězení určených pro nejtěžší zločince. Jak Právu potvrdil zdroj z vězeňských kruhů, tento druh deliktu patří mezi vězni ke skutkům, které nezůstávají bez odezvy.

Žena souzená za návod k vraždě manžela: Je to justiční omyl

Krimi

Soud začátkem října Koprivu i jeho tehdejší přítelkyni potrestal 16 roky vězení. V případu již rozhodoval podruhé, protože odvolací Vrchní soud v Olomouci trest zrušil a nařídil nové projednání. Po zásahu olomouckých soudců byla také žena propuštěna z vazby na svobodu. Při posledním jednání se obhájci ženy dostali do prudkého sporu se znalkyní psycholožkou, přičemž jádrem sporu bylo právě to, zda a jak je Kopriva schopen dlouhodobě lhát.

Reklama

Výběr článků

Načítám