Hlavní obsah

Web pedofilie-info podle policie zákonu neodporuje

Právo, Jindřich Ginter

Policie nedokázala zastavit stránky www.pedofilie-info.cz, který založila skupina Čechů údajně usilující o větší pochopení této sexuální úchylky v nekriminální formě. Zkoumala je na základě trestního oznámení od roku 2014. Obsah samotný totiž podle policie zákonu neodporuje, ani seznamka, která je součástí webových stránek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na základě prostudování veškerých dostupných podkladů, provedené analýzy a vyhodnocení předmětné webové prezentace nebyly zjištěny žádné konkrétní informace ani skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že byl při provozování nebo spravování výše uvedených webových stránek spáchán přestupek nebo trestný čin. Šetření bylo proto ukončeno,“ sdělil Právu Jiří Vokuš z policejního prezidia.

Při posuzování obsahu internetových stránek si policie rovněž vyžádala stanovisko Sexuologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Obličeje dětí

Policie analyzovala i diskusní fórum. Většina jeho registrovaných uživatelů si jako profilovou fotografii vložila fotografii dítěte ve věku od šesti do třinácti let.

„Je pravděpodobné, že fotografie těchto dětí byly uživateli diskusního fóra využity bez jejich vědomí, respektive bez vědomí jejich zákonných zástupců. Takové jednání může být v kolizi s právem na ochranu soukromí, případně s autorským právem. Používání takových fotografií ve vztahu k tematice zkoumaného webu se jeví jako zcela nevhodné a může vzbuzovat negativní ohlasy veřejnosti,“ konstatovala policie.

Na použití fotek ale nikdo zatím žádnou žalobu nebo oznámení nepodal. Web založila tzv. Československá pedofilní komunita a uživatelé mají anonymní přezdívky.

Webové stránky od počátku jejich založení před pěti lety zhlédlo 570 tisíc návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám