Hlavní obsah

Walderodova dědička poprvé uspěla, dostane les na Liberecku

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zlomové rozhodnutí v otázce dědictví po zesnulém hraběti Karlu des Fours Walderode učinil v průběhu prázdnin Nejvyšší soud (NS) v Brně. Ten totiž potvrdil rok a půl staré usnesení Krajského soudu v Liberci a vydal dědičce po hraběti Johanně Kammerlanderové lesní pozemek o rozloze čtvrt hektaru v obci Žďárek na Liberecku.

Článek

Právu to v pondělí řekla starostka Žďárku, který má 125 stálých obyvatel, Iva Havlíková (nez.). Písemné rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně, kam se vloni v červnu obec dovolala, obdrželi v průběhu srpna.

Může ovlivnit ostatní kauzy

„V této věci jsme měli dva různé rozsudky. Nejprve liberecký okresní soud vydání pozemku zamítl, krajský soud ale následně o vydání rozhodl. Proto jsme chtěli, aby ve věci rozhodl ještě někdo třetí, tedy Nejvyšší soud v Brně. Ten ale uznal, že nároky dědičky Walderodeho na rodový majetek jsou oprávněné. Jde zřejmě o první takové rozhodnutí v kauze Walderode, které tak může ovlivnit řadu obdobných kauz,“ konstatovala Havlíková.

Pozemek, která Kammerlanderová ve Žďárku vysoudila, je pro obec bezcenný, neboť je v lese, ve stráni a u železniční trati. Obec proto zatím nehodlá podniknout žádné další kroky.

Rozhodnutí NS může být ale precedentní v dalších kauzách, které se týkají mnohých obcí a měst na Jablonecku a Semilsku, kde žádá Walderodeho rod rozsáhlé pozemky v hodnotě desítek miliónů korun.

Odvolání na poválečné dekrety

Jejich majiteli jsou například město Turnov, Pozemkový fond, Lesy České republiky a Státní památkový ústav - vlastník zámku Hrubý Rohozec. O těchto kauzách rozhodují soudy v Semilech a Jablonci nad Nisou. Kammerlanderové zatím žádný majetek nevydaly, vždy s odvoláním na poválečné dekrety prezidenta Edvarda Beneše.

Rozhodnutí NS je ale pro ně v dalších kauzách určující. „Podle Nejvyššího soudu se Walderode za druhé světové války neprovinil proti zájmu Československé republiky. K československému lidu byl naopak velmi loajální,“uvedl pro ČTK mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Další obrovské majetky

Právě od rozhodnutí NS si mnozí slibovali, že prolomí právní i ekonomické vakuum, které okolo navracení pozemků Walderodemu panuje od začátku 90. let. V roce 1993 totiž Walderode dostal od Lesního závodu v Harrachově téměř 90 hektarů lesa u Turnova, o tři roky později ale ministerstvo zemědělství rozhodnutí zrušilo.

„Zatím jsme neviděli oficiální zápis od soudu, proto je těžké rozhodnutí komentovat,“ řekl Právu místostarosta Turnova Aleš Hozdecký (ODS). V případě, že by se ale rozhodnutí NS řídily i soudy nižších instancí, získala by Kammerlanderová na Jablonecku a zejména na Semilsku obrovské majetky.

„Neumím si to představit, protože to nejsou pozemky jen městské, ale jsou na nich i fyzické anebo právnické osoby. Tam by to s nimi musel asi vypořádat stát. Zatím to rozhodnutí pro Turnov neznamená nic, ale asi má Walderodeho dědička lepší vyjednávací pozici v dalším rozhodování,“ mínil další místostarosta Turnova Jaromír Pekař (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám