Hlavní obsah

Vzrušení z ohně přivedlo muže před soud

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Jiří Bednář

Třicetiletého Pavla Páchu z Vamberka na Rychnovsku sexuálně vzrušuje oheň. Jeho vášeň jej přivedla až do soudní síně a od pondělí čelí před senátem Krajského soudu v Hradci Králové žalobě z trestného činu obecného ohrožení a poškozování cizí věci.

Článek

Pácha své skutky přiznal. Letos v dubnu na půdě domu ve Vamberku zapálil v noci pohovku, když na ní usnul s cigaretou. Tvrdí, že byl na mol opilý a vzbudil jej oheň. "Pokoušel jsem ho zadupat, ale nepodařilo se mi to," řekl.

Žaloba však tvrdí, že požár pozoroval v úmyslu přivodit si sexuální vzrušení, a poté z půdy odešel do přízemí, kde bydleli rodiče. Tam usnul, aniž by někoho varoval. Náhodný svědek přivolal hasiče. O pár hodin později ve Vamberku lehl popelem neobydlený dům kvůli tomu, že tam Pácha zapálil plakát na dveřích.

Policie Páchu začala trestně stíhat, ale na svobodě, což se o necelý měsíc později ukázalo jako chyba. Ve Vamberku-Popluží totiž Pácha zapálil suchou trávu, která prorůstala dřevěnou stěnou stavení.

Oheň se přenesl na objekt, což způsobilo škodu za více než 1,6 miliónu korun. Pácha připustil, že pozorování ohně na něho mělo zvláštní vliv už od dětství. "Zapaloval jsem třeba v parku nakupené hromady listí. I požáry v televizi se mi líbily," řekl soudcům.

Loni v září se dostal na podmínku z vězení, kde si odpykával trest za krádeže. "Byl jsem na dně, nemohl jsem sehnat práci, denně jsem pil alkohol už od rána, dvakrát jsem se pokusil o sebevraždu," popisoval svou situaci a odmítal, že škody způsoboval úmyslně.

"Byl jsem tak opilý, že jsem o sobě skoro nevěděl," řekl. Rozsudek se očekává v úterý a obžalovanému hrozí až patnáct let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám