Hlavní obsah

Vyšetřování manažerů MUS v Česku pokračuje i po švýcarském verdiktu

– Praha
Právo, Jakub Troníček

Čekání na pravomocný rozsudek ve Švýcarsku. Tak by se dala v souvislosti s kauzou divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) popsat situace jejích bývalých manažerů v čele s Antonínem Koláčkem, ale i českých úřadů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Antonín Koláček obžalovaný v kauze Mostecké uhelné společnosti přichází 10. října k soudu ve švýcarské Bellinzoně.

Článek

Ti první mají jistotu, že do té doby zůstanou na svobodě, a tuzemská policie zase může vést nerušeně vlastní vyšetřování.

Koláčka spolu s dalším obžalovaným Petrem Krausem sice v pátek soud ve švýcarské Bellinzoně krátkodobě zadržel, po vynesení tvrdého rozsudku počítajícího s nepodmíněnými tresty vězení ale oba pustil na svobodu. Vazba podle soudce nebyla vzhledem k jejich dobré vůli projevené osobní účastí u přelíčení nutná.

Na svobodě tak zůstanou minimálně do pravomocného rozsudku, a to stejně jako další obžalovaní Jiří Diviš, Marek Čmejla a Oldřich Klimecký.

V Česku se nepolevuje

„Žádný zatykač na ně vydán nebyl a do vydání případného příkazu k nástupu výkonu trestu po pravomocném rozsudku zůstanou volní,“ řekla Právu mediální zástupkyně skupiny obžalovaných ex-manažerů důlní společnosti Karolína Zelenková.

To ostatně potvrdil i mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Robert Schuster. „Dokud není vydán pravomocný rozsudek, nemohou české orgány nikoho zadržet,“ vysvětlil.

Zelenková v souvislosti s očekávaným odvolacím řízením ve Švýcarsku také včera odmítla, že by se vyšší soud zabýval jen procesními záležitostmi a vlastní kauzu již neposuzoval. „Rozsah přezkumu je širší. Odvolací soud se bude zabývat např. i právní kvalifikací jednotlivých skutků,“ dodala.

Právě vymezení trestných činů, které švýcarská prokuratura kladla skupině bývalých vládců mosteckých dolů za vinu, je klíčové i pro české vyšetřovatele. Ti totiž na základě vzájemné spolupráce se švýcarskou stranou vedou proti Koláčkovi a spol. obdobné řízení a v případě jejich shodné kvalifikace by ho museli po pravomocném řízení zastavit.

Olomoucký státní zástupce Petr Šereda ale v pátek pro Právo zdůraznil, že zatím se pro českou stranu nic nemění. „V tuto chvíli nemáme v ruce žádné oficiální informace a nečekáme, že by se to v dohledné době mělo měnit, takže my rozhodně z našeho tempa polevovat nebudeme,“ řekl žalobce, který má české vyšetřování na starosti.

Podle něj jsou nyní před odesláním nové žádosti o právní pomoci do různých zemí a zároveň se analyzují materiály, které už policie získala z ostrova Man. Právě ty mají dokládat, že za nastrčenými firmami, přes které tekly peníze MUS, stáli její vlastní manažeři.

Těm Švýcaři obstavili na různých účtech v přepočtu téměř třináct miliard korun a právě o ty se teď bude ještě hrát.

Zatím totiž soud rozhodl jen o trestech pro exmanažery a verdikt týkající se dalšího osudu zabavených peněz odložil na prosinec.

Podle žaloby by měla jako náhradu škody dostat 5,7 miliardy nástupnická společnost po MUS, tedy Czech Coal, a více než tři miliardy by podle názoru švýcarské prokuratury mělo připadnout České republice.

Stát má údajně naději na miliardy

Ministr financí v demisi Jan Fischer v pátek řekl, že stát bude o tyto peníze usilovat. „Rozsudku v každém případě využijeme k získání maxima peněz pro státní kasu,“ konstatoval.

„Soud už rozhodl, že se trestný čin stal, nicméně je v tuto chvíli třeba počkat na druhou část rozsudku, která se bude týkat škody. Od toho se bude odvíjet výběr konkrétních kroků, které budou podniknuty,“ sdělil s tím, že Česká republika má šanci získat peníze zpět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám