Hlavní obsah

Vyšetřování kauzy Tatra skončilo, detektivové navrhnou obžalobu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr obrany Martin Barták a zbrojař Michal Smrž by mohli stanout před soudem. A to v souvislosti s korupční kauzou kolem sporů mezi společnostmi Tatra a Praga. Podle zjištění Práva je takový výsledek více než dvouletého vyšetřování údajného pokusu o mnohamiliónový úplatek, které v těchto dnech policie uzavřela.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Barták na archivním snímku jako ministr obrany Fischerovy vlády.

Článek

Právu to v úterý potvrdil mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. „V nejbližší době podáme na státní zastupitelství návrh na podání obžaloby na dva obviněné,“ konstatoval. Bartáka chtějí policisté obžalovat pro trestný čin přijetí úplatku, Smrže pak viní z pokusu o podvod.

O tom, zda oba obvinění skutečně skončí před soudem, rozhodne ostravský státní zástupce Dušan Táborský. V úterý ale nechtěl své rozhodnutí předjímat. Přesnou kvalifikaci policie ani státní zástupce zatím neupřesnili. Pokud by však soud sáhnul k těm nejpřísnějším odstavcům, hrozil by jim až dvanáctiletý a desetiletý trest.

K věci se v úterý pro Právo vyjádřil i Barták. „Uvítám možnost soudního přezkumu této věci. Věřím, že nezávislý soud případ posoudí v můj prospěch a také že vyjdou najevo podivné praktiky vyšetřujících orgánů,“ napsal Právu prostřednictvím SMS.

Finišuje také šetření šéfa Tatry

Policie se celou věcí začala zabývat na podzim 2010 na základě tvrzení amerických představitelů Tatry Williama Cabanisse a Duncana Sellarse, že si Barták o peníze řekl během schůzky v roce 2008 ve Washingtonu. Proti bývalému ministru obrany pak svědčil i šéf české pobočky Tatry Ronald Adams.

Barták obvinění stejně jako Smrž vždy razantně odmítal s tím, že je vykonstruované a nepodložené důkazy.

Podle něj to byl naopak Adams, kdo v souvislosti s lukrativními armádními zakázkami nabízel úplatky. Barták proto na Adamse podal trestní oznámení a policie na jeho základě letos v létě tatrováckého šéfa skutečně obvinila z podplácení.

O korupční nabídce ze strany Adamse promluvil Barták v rozhovoru pro Právo už rok předtím. Šéf Tatry měl podle jeho tvrzení nabízet úplatky na zbrojařském veletrhu IDET v Brně v roce 2009, tedy v době, kdy Barták v resortu působil jako náměstek tehdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové.

„Nabízel jakési zvláštní prostředky za získání dalších armádních zakázek pro Tatru. Myslím, že tam bylo zmiňováno něco kolem dvaceti miliónů, ale nevím, v jaké měně,“ řekl k tomu Barták.

Podle brněnského státního zástupce Jana Petráska se ke konci chýlí i tato část celé kauzy. „Všichni svědci už byli vyslechnuti a vyšetřování je tak v podstatě ukončené,“ řekl Právu Petrásek.

Jestli podá obžalobu, bude podle něj jasné v horizontu dvou týdnů. Teoreticky tak připadá v úvahu paradoxní situace, kdy se jeden soud bude zabývat údajnou Bartákovou žádostí o úplatek od představitelů Tatry a jiný senát zase bude posuzovat údajnou korupční nabídku šéfa Tatry Bartákovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám