Hlavní obsah

Výrostci si domlouvali bitky v Praze a rvačky natáčeli. Pak šli všichni soupeři na pivo

Novinky, kub
Praha

Pražská policie prověřuje chování zhruba třiceti nezletilých, kteří si údajně domlouvali rvačky na různých místech v metropoli. Výrostci si dávali vědět nejdřív přes internet, násilnické akce natáčeli na mobil a video pak rovněž publikovali podle policie na sociálních sítích.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policisté vyšetřují od konce ledna konkrétní rvačku, která se odehrála na Proseku. „Záběry se objevily na sociálních sítích a v médiích. Policie aktéry incidentu, kteří jsou mladiství, ztotožnila a nyní s nimi probíhají úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví,“ sdělil v pondělí mluvčí policie Jan Daněk.

Do prověřování se zapojila také městská policie, úřad příslušné městské části i Orgán sociálně právní ochrany dětí (OSPOD). „Vyšetřovatelé při prověřování případu zároveň zjistili pozadí těchto rvaček. Tyto incidenty jsou často zinscenované a mezi aktéry předem domluvené, kdy cílem je zviditelnění jejich účastníků na sociálních sítích s ambicí dostat se i do médií. Dalším záměrem je získávání ‚followerů‘, tedy lidí, kteří sledují konkrétní profil na sociální síti,“ upřesnil mluvčí.

Policisté podle Daňka zaznamenali skupinu 20 až 30 mladistvých, kteří se podle vyšetřovatelů scházejí na různých místech v Praze, přičemž bitky si mezi sebou domlouvají přes internet.

„Na jejich ztotožnění policisté intenzivně pracují, přičemž valnou většinu už i znají. Konkrétně u případu na pražském Proseku se jednalo o kamarády, kteří po skončení zinscenované rvačky spolu odešli na pivo, jako by se nic nestalo,“ sdělil mluvčí.

Daněk se pozastavil nad některými okolnostmi případu, zejména přístupem rodičů podezřelých školáků. „Matka jednoho z mladistvých na ‚zábavě‘ svého syna neviděla vůbec nic špatného. Naopak se pozastavovala nad tím, proč celou věc policie vůbec řeší,“ zmínil mluvčí.

Podle policistů se rovněž nedá hovořit o gangu rváčů. Tento termín je podle Daňka v této souvislosti zavádějící, protože gang má obecně určitou strukturu a systém velení. „O tom se v případě rvaček mladistvých rozhodně mluvit nedá,“ uzavřel mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám