Hlavní obsah

Vypátral svůj ukradený notebook, teď se musí omluvit

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých deseti letech se nejspíš už definitivně uzavřel příběh ukradeného notebooku a jeho majitele, který svůj počítač vypátral a zveřejnil fotky nových uživatelů. Zatímco odcizení laptopu se nikdy neobjasnilo, soudní spory mezi okradeným ajťákem Lukášem Kuzmiakem a rodinou, která se bránila zásahu do svých práv, trvaly několik let.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Loni v září mu soud přikázal zaplatit lidem, kteří ukradený notebook používali, 86 400 korun, úroky a soudní poplatky částku navýšily ještě o dalších téměř 50 tisíc. Před pár dny Městský soud v Praze schválil smír mezi stranami, podle nějž se má Kuzmiak rodině navíc omluvit.

Vše začalo v létě 2011, kdy neznámí pachatelé vykradli Kuzmiakovi byt v Praze. Mimo jiné přišel o počítač značky Apple. O pár dní později zjistil, že notebook se přihlásil na internet pod jeho profilem. Kuzmiak je profesí IT specialista, byl tedy schopen přes vzdálený přístup do počítače nainstalovat program, který mu umožnil získat snímky z webkamery i snímky obrazovky. Věděl tak, kdo a kde jeho laptop právě používá.

Policie si s případem nevěděla rady, tak o něm začal psát na svém blogu. Zde však podle soudů udělal chybu, když na blogu zveřejnil snímky nových uživatelů notebooku. Ženě a jejímu synovi, kteří počítač používali, dal Kuzmiak navrch přezdívky jako „farmářka“ nebo „honič“. Podle toho, co na počítači hráli, respektive sledovali.

Vypátral svůj ukradený notebook, dostal pokutu

Krimi

Přezdívky za čarou

O stránce se pak dozvěděla média, v televizní reportáži se uživatelka počítače poznala a přišla i s notebookem na policii.

Rodina, která kradený počítač koupila, následně Kuzmiaka zažalovala za způsobenou újmu, což loni v září vyhodnotil soud jako zásah do osobnostních práv. Právě za to má nyní ajťák poslat třem členům rodiny písemnou, vlastnoručně psanou omluvu.

Za zveřejnění pikantních fotek z kradeného notebooku čeká majitele žaloba

Internet a PC

V jejím textu musí zaznít politování nad tím, že na svém blogu zveřejnil bez vědomí a souhlasu nových uživatelů jejich fotografie. Omluvit se také má za posměšné komentáře, které ke snímkům členů rodiny přidával.

Už v zářijovém rozsudku pražského městského soudu, který se zabýval finančním odškodněním, justice uvedla, že Kuzmiak při svém pátrání po notebooku zašel příliš daleko.

Našel si sám ukradený notebook, má platit 700 tisíc

Krimi

„Ani vlastnické právo neopravňovalo k tomu, aby zveřejňoval fotografie žalobců a označil je uvedeným způsobem. K vyhledání notebooku nebylo třeba k fotografii osob přidávat, jakou činnost s notebookem provozují, a označovat je přezdívkami. Z pohledu dohledání osob šlo o údaje nadbytečné,“ konstatoval předseda senátu Městského soudu v Praze Jiří Cidlina.

Soud zároveň vzkázal kupujícím, aby si dali pozor na podezřele výhodné nákupy z druhé ruky, jelikož za následné problémy ponesou také část viny.

Mladíkovi v Praze ukradli notebook, jeho nové majitele nyní pozoruje webkamerou

Krimi

„Pokud se o původ těchto věcí za těchto okolností nezajímali, jde o jejich chybu, kterou nemůže omluvit to, že prodávajícího a jeho rodiče znali,“ vysvětlil tehdy soudce, proč o polovinu snížil částku, kterou musel Kuzmiak jako satisfakci zaplatit.

Kuzmiakův advokát Jiří Wytrzens od počátku totiž upozorňoval na okolnosti, za kterých žalobci notebook pořídili. Počítač v hodnotě 20 tisíc prý za 11 tisíc koupil mladík od spolužáka, který k němu zase měl přijít od neznámého muže na ulici. A nikomu nebylo divné, že v počítači jsou údaje a fotky cizího člověka.

„To, že jsem pořád jediným potrestaným v případu, mi přijde neuvěřitelné,“ okomentoval proces pro Právo Kuzmiak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám