Hlavní obsah

Výlov na Plzeňsku, který skončil rybím masakrem, šetří policie jako týrání zvířat

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jako trestný čin týrání zvířat šetří policie úhyn tisíce ryb, které nepřežily dubnový výlov rybníka Labuť v Žinkovech na Plzeňsku. „Zahájili jsme úkony trestního řízení. Prověřujeme především to, zda bylo v silách rybářů všechny ryby bezpečně odchytit,“ uvedla ve středu policejní mluvčí Ivana Jelínková.

Foto: Josef Dytrych

Při výlovu uhynuly tuny ryb

Článek

Více než šedesátihektarový rybník, který patří společnosti Klatovské rybářství, se lovil poprvé po 16 letech. Důvodem je oprava bezpečnostního přelivu, který je v havarijním stavu.

Po upuštění vody se část ryb místo do loviště k hrázi dostala do krajů rybníka a přítokové stoky, kam se pro ně rybáři kvůli několik metrů vysoké vrstvě bahna nedostali. Rybám tam chyběl kyslík a udusily se. Další ryby pak doplatily na zvířené bahno, které jim zacpalo žábry.

Pět tun uhynulých ryb

Mezi zdechlinami byly i kapitální kusy, například více než dvacet kilogramů vážící tolstolobici.

„Celkem uhynulo téměř pět tun ryb. Jednak v samotném rybníce a pak také v říčce pod ním, kam po otevření stavidla splavaly už přidušené. Všechny byly zlikvidovány v kafilérii,“ řekl Richard Bílý ze státní veterinární správy.

Rybí masakr na Plzeňsku. Při nepovedeném výlovu uhynuly čtyři tuny ryb

Krimi

Případem se už také zabývají úředníci z odboru životního prostředí Městského úřadu v Nepomuku. „Čekáme na závěry vyšetřování policie. Pokud dospěje k tomu, že šlo o přestupek, budeme konat. Za situace, kdy to posoudí jako trestný čin, správní řízení zastavíme,“ řekl starosta Nepomuku Jiří Švec.

Rybáři se snažili

Podle ředitele Klatovského rybářství Václava Voráčka nebyl výlov rybníka, kterým trvale protéká řeka Úslava, vůbec jednoduchý.

„Lovící udělali vše, co bylo v jejich lidských a technických možnostech. Je zbytečné dnes řešit, co se mělo udělat jinak. Bohužel, stalo se. Celá situace mě velice mrzí a ujišťuji, že se k nápravě stavu postavíme čelem,“ prohlásil Voráček s tím, že záměrem rybářů rozhodně nebylo jakkoliv rybí obsádku poškodit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám