Hlavní obsah

Vyhrožovali mi únosem dcery, popsal u soudu šikanu StB chartista Brabenec

Praha

Výslechem hudebníka a spisovatele Vratislava Brabence pokračoval v úterý Obvodní soud pro Prahu 1 v projednávání případu pětice bývalých příslušníků StB. Ti čelí obžalobě z šikanování a bití chartistů a disidentů, které měli nutit k emigraci. Jedním z nucených emigrantů byl i Brabenec. StB mu prý vyhrožovala například únosem dvouleté dcery.

Foto: ČTK

Bývalý příslušník StB Zbyněk Dudek (vlevo) se před soudem zpovídá z údajné šikany disidenta Vratislava Brabence (napravo).

Článek

Státní bezpečnost Brabence, jakožto člena hudební skupiny The Plastic People of the Universe, v podstatě neustále sledovala. V roce 1976 byl i s dalšími členy skupiny z údajných politických důvodů zatčen a uvězněn.

Asi měsíc po propuštění z vězení Brabenec na základě výzvy Václava Havla podepsal Chartu 77. „Několik dnů poté si pro mě přijela Státní bezpečnost a odvezli mě k výslechu do Ruzyně. Následoval vyhazov od památkářů, nesměl jsem pást krávy v Krušných horách,“ vzpomínal dále.

Disident a hudebník kapely The Plastic People of the Universe Vratislav Brabenec. StB ho nakonec donutila k emigraci.

Od té doby ho StB v podstatě nenechala na pokoji. „Mnohokrát mě vyhazovali z práce, minimálně třikrát ročně,“ uvedl hudebník u soudu s tím, že dva z obžalovaných příslušníků Zbyněk Dudek a Jiří Šimák se aktivně podíleli na tom, aby o práci opakovaně přišel. Stejná dvojice podle Brabence u něj prováděla domovní prohlídku. Při nich mu prý příslušníci vyhrožovali například tím, že se u něj najde samopal s otisky prstů, za což by šel do vězení.

Jiný příslušník si podle Brabence zase rád okatě pohrával s revolverem. „Jeho zábava byla, že mířil na psa a říkal - Pokud se ten pes pohne, tak má smůlu,“ uvedl Brabenec.

Únos dcery, padesát výslechů

StB po něm požadovala spolupráci různými praktikami. Například mu tvrdili, že mu unesli dvouletou dceru. Jindy byl zase vyšetřovaný kvůli přepadení, se kterým neměl nic společného. „Prokurátor se mě snažil vmanipulovat, abych řek něco, aby to vypadalo, že podezřívám členy StB z téměř teroristického činu,“ řekl také Brabenec. Podle svých slov byl StB vyslýchaný asi padesátkrát. „Minimálně dvakrát mě vyzývali, abych se vystěhoval do Kanady,“ prohlásil také hudebník.

To se nakonec v roce 1982 také stalo, protože kvůli aktivitě StB nakonec neměl v ČSR v podstatě šanci získat zaměstnání. V Kanadě se pak živil jako zahradní architekt, do ČR se vrátil v roce 1997.

Na praktiky příslušníků si ale stěžovat netroufl. „Nepodal jsem stížnost, protože jsem se bál. Oni byli bohorovnej, nejsilnější státní orgán,“ řekl Brabenec. „Státní bezpečnost mohla všechno,“ dodal.

Příslušníci obžalobu odmítli

Spolu s Šimákem a Dudkem obžalobě čelí dále Karel Hájek, Rudolf Peltan a Jaroslav Maryško. Podle státního zástupce příslušníci StB v rámci akce Asanace disidenty šikanovali v jejich bydlišti i v zaměstnání, bez důvodu je zadržovali a opakovaně prohledávali jejich byty. Jsou obžalovaní ze zneužití pravomoci úřední osoby. Všech pět v minulosti jakoukoliv vinu odmítlo.

Akci Asanace vymyslela StB na přelomu 70. a 80. let. Jejím cílem bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit občany nepohodlné režimu k trvalému opuštění republiky. Pracovníci StB po celé zemi začali předem vytipované odpůrce režimu šikanovat i fyzicky týrat. Dudák a Šimák už byli v souvislosti s Asanací v minulosti odsouzeni, za týrání disidentů jim soudy uložily nepodmíněný trest v délce tři a půl roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám