Hlavní obsah

Vyhoštění cizinci se vracejí s novými doklady

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jihomoravští policisté se stále častěji setkávají s vyhoštěnými cizinci, kteří se vracejí s jiným jménem a s novými doklady. Stává se dokonce, že na lidi s novou identitou narazí ti samí policisté, kteří je už jednou odhalili.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Policisté prověřují doklady návštěvníků blešího trhu v Plzni. Ilustrační foto.

Článek

„Případ změněné identity policisté díky velmi dobré osobní znalosti odhalili například u ženy z Ukrajiny, která se také prokazovala platnými doklady i povolením k pobytu. Porovnání otisků prstů s databází však prokázalo, že se jedná o ženu, které byl dokonce soudem uložený trest vyhoštění a která byla zařazená v evidenci nežádoucích osob až do roku 2017. Poté, co žena odešla od soudu s tímto trestem, odjela na rodnou Ukrajinu, kde si změnila jméno i veškeré osobní dokumenty. S novými doklady pak přijela zpět,“ popsala praxi policejní mluvčí Petra Vedrová.

Trochu jiný fígl zkusil muž z Moldavska. Ten se při kontrole sice prokázal cestovním pasem a povolením k pobytu, ale policisté přišli na to, že muž se již v minulosti vydával za někoho jiného; v roce 2004 si při správním řízení vymyslel smyšlené jméno a to uvedl do čestného prohlášení. Pod tímto jménem byl vyhoštěn na tři roky, ten samý rok ho policisté z jiného kraje a pod dalším jménem vyhostili dokonce na deset let. Pod falešnou identitou byl vyhoštěn, pod svým pravým jménem ale v Česku dál zůstal.

Rumunsky neuměl

Falešné doklady si naopak pořídil pětadvacetiletý mladík, který pracoval na pile na Brněnsku. Firmu totiž navštívili cizinečtí policisté a mladý muž jim předložil rumunské doklady.

„Zkušeným policistům však předložený dokument připadal podezřelý. Pamatovali si také, že mladého muže už v minulosti kontrolovali a tehdy se prokazoval doklady ukrajinskými. Letmé prozkoušení mladíkových znalostí rumunštiny navíc ukázalo, že ač se vydává za Rumuna, tímto románským jazykem rozhodně nevládne. Na policejní služebně se později prokázala pravá totožnost cizince, kterou potvrdilo i srovnání otisků prstů,“ dodala Vedrová s tím, že mladík bez povolení k pobytu má nyní na krku nejen správní řízení o vyhoštění a navíc je stíhaný i za padělání dokladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám