Hlavní obsah

Vyděrači terorizovali zlínské podnikatele. Rabovali diskotéky a chtěli výpalné

Právo, jr, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Gang slovenských vyděračů, kteří požadovali výpalné od majitelů restaurací a dalších podnikatelů ve Zlíně, zadrželi a obvinili zlínští kriminalisté. Podle informací Práva v létě zadržení a jejich komplici rabovali zlínské diskotéky. Vyvíjeli nátlak na podnikatele a požadovali od nich peníze.

Policie pozatýkala gang vyděračůVideo: Policie ČR

 
Článek

Pachatele označili zlínští policisté jako obzvlášť nebezpečné. Zadržené muže kriminalisté obvinili z vydírání, porušování domovní svobody, šíření poplašné zprávy a nedovoleného ozbrojování.

"V květnu začali několika podnikatelům, zejména majitelům či provozovatelům diskoték, hudebních nebo erotických klubů na Zlínsku, vyhrožovat. Ve většině případů jim tvrdili, že od věřitelů odkoupili pohledávky, a dožadují se zaplacení dluhů, ať už reálných, nebo fiktivních, nebo nabízeli ochranu podniku,“ popsala Macalíková.

Převoz šéfa gangu vyděračůVideo: Aleš Fuksa, Právo

Když majitelé odmítli plnit požadavky, pak v jejich podnicích odmítali platit útraty, oznamovali uložení výbušnin, došlo i na žhářské útoky a střelbu na auta.

Hlavním organizátorem byl podle policie nebezpečný třiatřicetiletý muž ze Slovenska, kterého již soud poslal do vazby. Komplici ho poslouchali na slovo, sledovali podnikatele i rodiny, zjišťovali jejich majetek a podobně. Zisky z vydírání chtěl hlavní organizátor legalizovat v legálně založené firmě v ČR.

Foto: Policie ČR

Zásah proti skupině provedla policie v úterý 27. listopadu ve stejnou chvíli na pěti místech Zlínského kraje, například ve Zlíně nebo na Vsetínsku. Skupinka mužů se podle všeho chystala na další svou akci. Mezi vybavením se v jejich vozech našly také policejní nášivky, nejrůznější druhy zbraní a vysílačky.

Foto: Policie ČR

"Pachatelé se dopustili sedmnácti skutků, mezi poškozené počítáme celkem sedm osob, po kterých se domáhali 11 miliónů korun. Je ale možné, že obětí je víc. I pro zbytek obviněných navrhujeme vazbu. Hrozí jim až dvanáct let vězení. Na celém případu jsme spolupracovali také s policisty z Trenčína (SR). Právě na Slovensku je zmiňovaný hlavní pachatel obviněn z několika závažných trestných činů, za něž mu hrozí až doživotní vězení,“ uvedla mluvčí zlínské policie Jana Macalíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám