Hlavní obsah

Vyděrači chtěli peníze nebo majetek, našli u nich pistole a samopaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Policie obvinila pět mužů z Pardubicka z vydírání, loupeže, poškozování cizí věci a výtržnictví. Pětice hrozila vytipovaným majetným lidem fyzickými útoky, pokud by se bránili platit domnělé či skutečné pohledávky. Muži měli nelegální zbraně, tři z nich skončili ve vazbě. Informoval o tom v pátek mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Své oběti si měli cíleně vybírat především mezi majetnými spoluobčany. Scénář pak byl obdobný - vymáhání fiktivních i skutečných pohledávek. Pokud oběť neměla finanční hotovost, mohla se "vykoupit" i bytem či autem," uvedl Hanták.

Pokud vydíraný nezaplatil, přišly na řadu výhrůžky a zastrašování, a to i vůči jeho blízkým. Při trvalém odporu se mohla oběť dočkat fyzického napadení i ničení svého majetku.

Trestné činnosti se podle obvinění dva bratři a jejich společníci dopouštěli minimálně od roku 2003. Doma shromáždili množství nelegálně držených zbraní, byly u nich zabaveny pistole a samopaly, speciální vojenská munice, delaborované granáty, pistole na světlice, černé kukly a pouta.

 Zapálili auta policistů

Obvinění také zapálili osm automobilů včetně dvou soukromých aut užívaných policisty, kteří se v minulosti jako kriminalisté zabývali jejich trestnou činností.

Celkovou částku, o kterou mohli muži své oběti připravit, policie zatím zjišťuje. "Například jen v jediném případě se podle detektivů vyšplhala požadovaná suma až za hranici pět miliónů korun v hotovosti nebo přepsání dvou bytů," uvedl Hanták.

Detektivové tak nevylučují, že rozšíří jak trestní stíhání obviněných o další skutky, tak i pro další trestnou činnost včetně nedovoleného ozbrojování. Zatím obviněným hrozí až dvanáctileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám