Hlavní obsah

Vychovateli utekli od večeře čtyři vězni

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRUTNOV

V Česku utekli další vězni. Nebo spíše zcela klidně odešli. Tentokrát ale nejsou nijak zvláště nebezpeční. Čtyři vězni z věznice v Odolově na Trutnovsku v sobotu večer odešli z restaurace v Trutnově, kam je vzal vychovatel. Dva z uprchlíků se ještě večer ve Vrchlabí sami přihlásili policii. Po zbylých dvou ve věku 25 a 33 let policie vyhlásila celostátní pátrání.

Článek

"V rámci volnočasových aktivit byli pod dohledem vychovatele v trutnovském bazénu a když se vraceli zpět, stavili se v restauraci na večeři. Z ní bez svolení odešli, zavolali si taxi a odjeli do nedalekého Vrchlabí. Zašli do jednoho z tamních barů a zatelefonovali policii. Dva ve věku 25 a 33 let pak utekli a zbylou dvojici policisté zadrželi," informoval Právo ředitel odolovské věznice Jiří Beneš.

Podle jeho slov nejsou uprchlíci nebezpeční, jsou odsouzení za krádeže a omezování osobní svobody. "Proto mají možnost chodit bez ozbrojeného doprovodu na podobné akce. Zmínění vězni to měli v podstatě za odměnu. Jednomu z uprchlíků měl trest vypršet v květnu příštího roku, druhému v listopadu roku 2007," dodal.

To se nyní zřejmě změní, uprchlíky po dopadení čeká stíhání pro spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a jsou ohroženi trestní sazbou až do pěti let odnětí svobody.

Nejmírnější režim

Odolovská věznice je určena pro vězně s nejmírnějším režimem. Odpykávají si tu trest lidé potrestaní za krádeže či nedbalostní trestné činy. "Do letošního září jsme měli 706 případů, kdy měli vězni povoleno opustit vězení, ke zneužití došlo pouze ve dvou případech," uvedl Beneš.

Policie žádá občany, aby případné poznatky o hledaných zavolali na linku 158 nebo je sdělili nejbližší policejní služebně.

Mladší uprchlý vězeň je František Miklóš štíhlé postavy a má krátké tmavé vlasy a tmavé oči. Na sobě měl červenomodré triko s krátkým rukávem značky Forest, zelené kalhoty zvané kapsáče a šedou mikinu s dlouhým rukávem a nápisem Pitbul. Na nohou měl sportovní zelenohnědé boty.

Starší uprchlík Tomáš Pavelka je také štíhlé postavy, má tmavé oči a tmavé mírně kudrnaté vlasy. Na obou ramenech a stehně má tetování. Na sobě měl žlutou košili s krátkým rukávem, modré rifle, modrou riflovou vestu Lewis a zimní modrou bundu. Na nohách měl černé semišové polobotky.

Reklama

Související témata:

Související články

Uprchlý vrah Roztočil dopaden v Německu

V německém Stuttgartu byl v sobotu dopaden vrah Rostislav Roztočil, který uprchl z borské věznice. Informaci potvrdila mluvčí Útvaru pro odhalování...

Výběr článků

Načítám