Hlavní obsah

Vrchní soud zrušil doživotí za brutální vraždu mladého páru

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze zrušil doživotí pro 26letého Zbyňka Prokopa, který v lednu v Praze brutálně zavraždil 19letého studenta a jeho stejně starou přítelkyni. Vyměřil mu 30 let. Soud snížil i původně skoro pětimiliónové odškodnění oběti na 2,1 miliónu.

Foto: Petr Horník, Právo

Odsouzený na doživotí Zbyněk Prokop přichází k soudu.

Článek

„Dlouho jsem zvažoval, jestli mám odvolání vůbec podat. Nemohu ale souhlasit s odůvodněním rozsudku (městského soudu – pozn. red.), že jsem bezcitný a nelituji toho, co jsem spáchal,“ uvedl Prokop před senátem vrchního soudu. „Denně o tom přemýšlím, ale napravit to nejde. Nejsem tak špatný, abych nemohl dostat ještě poslední šanci,“ pronesl se slzami v očích ve své závěrečné řeči.

Poškozená musela být vystavena intenzívním duševním bolestem na hranici snesitelnosti.
soudce

Podle státní zástupkyně Lubomíry Vávrové však Prokopova lítost není upřímná. „Lituje především sám sebe, proto, co s ním teď bude,“ uvedla žalobkyně. Soudu navrhla odvolání zamítnout.

Podle předsedy odvolacího senátu Martina Zelenky Prokop nenaplnil svým činem všechny podmínky pro udělení doživotního trestu. Vražda nebyla plánována a obžalovaný se doznal. Přitěžující okolnosti, že Prokop už delší dobu před činem nepracoval, podváděl, po činu odstraňoval stopy, ukradl věci a peníze obětí, to vše stačí podle Zelenky pouze na mimořádný 30letý trest.

I přesto soud konstatoval, že minimálně druhá oběť, přítelkyně zavražděného studenta, musela mimořádně trpět. „Poškozená musela být vystavena intenzívním duševním bolestem na hranici snesitelnosti, když musela svázaná sledovat manipulaci s tělem umírajícího přítele v očekávání, že ji čeká totéž,“ konstatoval soudce.

Vše začalo kvůli nepořádku 

Prokop se podle soudu vedle dvojnásobné vraždy dopustil i dalších trestných činů, a to krádeže, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

Muž, kterého znalkyně označila za disociálního psychopata, se k činu již před Městským soudem v Praze přiznal. Vše prý začalo hádkou kvůli nepořádku v bytě.

Zářijové hlavní líčení u prvoinstančního soudu bylo silně emotivní. Mladík svou promluvu často přerušoval pláčem, zejména když popisoval vraždu dívky. Bodné rány na těle obětí prý překrýval látkou, protože se na to nemohl dívat. „Byl to hrozný pohled,“ řekl mimo jiné.

Dívka sledovala vraždu přítele 

K tragické události došlo podle spisu 3. ledna odpoledne v jednom z bytů v Murgašově ulici v Praze 4. Prokop se tam podle obžaloby se svým 19letým spolubydlícím nejprve pohádal a následně jej bodl do břicha, čímž mu mimo jiné přeťal kyčelní tepnu. V jiném pokoji podle spisu spoutal stejně starou přítelkyni zraněného elektrickými kabely a dal jí roubík. Pak k ní přitáhl jejího partnera.

Za pomoci elektrických kabelů jej svázal na rukou a na nohou, lepicí páskou mu zalepil ústa, okolo krku mu utáhl blíže nezjištěné škrtidlo, kterým se jej pokusil uškrtit, následně mu blíže nezjištěným předmětem, pravděpodobně kuchyňským nožem, způsobil dva povrchní šikmé nářezy na pravé straně krku.

Poté, co muž zemřel, jej měl Prokop opakovaně bodat a řezat na boku, aby se ujistil, že je skutečně mrtev.

Hrůznou podívanou podle žalobkyně sledovala spoutaná žena. Tu podle spisu připravil o život tak, že jí kolem krku stáhl elektrický kabel, vedle toho ji i bodl a opakovaně řízl. Ještě předtím podle obžaloby poslal SMS další nájemnici bytu s dotazem, kdy přijde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám