Hlavní obsah

Vrchní soud vrátil případ ženy, která se měla pokusit zabít expřítele

Právo, Miroslav Hradil
Olomouc

Krajský soud v Olomouci se bude znovu zabývat případem zdravotní sestry Šárky Groerové (57) ze Šumperka. Před třemi lety v květnu se měla pokusit zabít svého stejně starého bývalého přítele. Vrchní soud (VS) v Olomouci v úterý zrušil na podnět státního zástupce rozsudek a vrátil případ k novému projednání a rozhodnutí. Právu to sdělil mluvčí VS Vladimír Lichnovský.

Foto: Petr Marek, Právo

Šárka Groerová u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Krajský soud uložil letos v březnu ženě, které hrozilo za pokus o vraždu 12 až 20 let vězení, jen tříletou podmínku se zkušební dobou pěti let.

K činu, z něhož se žena zodpovídá, došlo 11. května 2013 poté, co navštívila bývalého partnera v jeho bydlišti v Dlouhomilově na Šumpersku. Pod záminkou očkování proti tetanu mu píchla látku oslabující svalstvo, po jejíž aplikaci se může člověk udusit.

Látku nejprve aplikovala bývalému partnerovi do ramene a potom i sobě do svalu na noze. Pak mu ale řekla, že do jedné hodiny zemře, a odešla. Muž se lekl, přivolal si včas záchrannou službu a nebezpečný zákrok bez následků na zdraví přežil.

Chtěla muže naštvat a postrašit 

Po aplikaci měl dvojité vidění, křeče a problémy s dýcháním. Žena tvrdila, že látka již byla neúčinná. To s ohledem na špatné skladování a prošlou dobu trvanlivosti. Místo do žíly ji navíc píchla do svalu.

Znalci sice potvrdili, že látka za takových okolností může účinnost ztrácet, jistotu však podle nich obžalovaná mít nemohla. Muže prý chtěla žena pouze naštvat a postrašit, měl prý nevhodné poznámky.

Krajský soud odůvodnil mírný trest mj. tím, že zdravotní potíže oběti byly bagatelní a odezněly velmi rychle. Navíc šlo o ojedinělý exces v životě obžalované. Projevila i upřímnou lítost a zaplatila náhradu škody.

Stěžejní bude znalecký posudek 

„Je třeba lépe objasnit skutkový děj, aby bylo zřejmé, jak škodlivý ten čin byl, a zda je v tomto případě možné uložit tak nízký trest,“ uvedl k verdiktu VS Lichnovský.

Krajský soud by měl podle něj opatřit další důkazy, přičemž stěžejním bude doplnění znaleckého posudku.

Ten by měl dát odpověď především na to, zda by použitá látka v případě naředění menším množstvím vody byla také tak málo účinná, nebo ne.

Krajský soud by se měl také zabývat více tím, zda obžalovaná jednala v přímém či nepřímém úmyslu. „Vše by pak měl vyhodnotit a znovu rozhodnout,“ dodal Lichnovský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám