Hlavní obsah

Vrchní soud definitivně zprostil obžaloby z loupeže na Karvinsku tři bývalé policisty

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Vrchní soud v Olomouci ve středu definitivně zprostil obžaloby trojici bývalých policistů a jednoho muže z loupežného přepadení obchodníka v Rychvaldu na Karvinsku. Neprokázalo se, že by čin spáchali. Právu to řekl mluvčí soudu Vladimír Lichnovský.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Osvobozující verdikt vynesl již dříve Krajský soud v Ostravě. Odvolala se proti němu státní zástupkyně.

K přepadení podnikatele a jeho rodiny mělo dojít v listopadu 2011. Podle obžaloby jej měli mít na svědomí čtyři muži, tři z nich tehdy pracovali jako uniformovaní policisté, čtvrtým měl být jejich kamarád. Všichni od počátku tvrzení obžaloby popírali.

Lupiči byli maskováni kuklami a na sobě měli policejní komplety, tzv. čerňáky. Do domu v Rychvaldu vpadli po rozbití skla balkónových dveřích, majitele spoutali a jeho družku donutili k otevření trezoru a vydání hotovosti ve výši zhruba tří miliónů korun. Navíc z domu odnesli i zlaté šperky v hodnotě okolo 16 000 korun. Všemu přihlíželo i čtyřleté dítě.

Měli biologické stopy

Policie čtveřici obvinila až po velmi dlouhé době, a to zejména na základě biologických stop, které se našly na trezoru, na sekyře, kterou přepadeným pachatelé hrozili, a na poutech, jimiž oběti spoutali.

Proti obžalovaným však nejsou žádné přímé důkazy, proto krajský soud vynesl osvobozující verdikt, s nímž se ve středu ztotožnil i vrchní soud. „Vrchní soud odmítl odvolání státní zástupkyně jako nedůvodné. Neexistuje dostatek důkazů, aby bylo možné konstatovat, že trestný čin spáchali právě obžalovaní,“ uvedl Lichnovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám